Megjelent: 6 éve

Dinoszaurusz vagy diagnoszta?

Mi dolga lehet ma egy grafológusnak a karrier-tanácsadás területén? – teszik fel sokszor a kérdést, hiszen szinte már nem is írunk kézzel, csak a billentyűzetet használjuk gondolataink rögzítésére.

A kézírás rutinját nem lehet elveszíteni, néhány szó leírása után írásképességünk teljes birtokában vagyunk újra, bármennyi időt töltöttünk is a kézírás nélkülözésével.

A digitális technológia szerencsére abba az irányba halad, hogy a közeljövőben mindannyian digitális tollal írhatunk normál papírra is akár, mivel általában sokkal jobban szeretünk kézzel írni, a fejlődés is ebbe az irányba mutat.

Miért nem szerettük meg igazán a gépírást?

Kézzel sokkal gyorsabban tudunk jegyzetelni és amit kézzel írunk, az sokkal inkább a fejünkben marad. A kézírás jobban segíti a tanulást, mint a billentyűzettel való jegyzetelés. Ennek olyan fiziológiai és pszichés okai vannak, melyek feltárása érdekes kérdés lehet a kutatóknak. Maga az írástanulás is sokban hozzájárul számos készségünk és a gondolkodásunk fejlődéséhez gyermekkorunkban, valószínűleg ezzel áll összefüggésben a kézírás felnőttkori „hasznossága” is.

Jó hír, hogy csodálatos digitális tollak vannak már, melyekkel papírra írhatunk, így az íráshordozó felület sem változik. A papír, melyre írunk, összeköttetésben áll a számítógéppel, internettel és az egész „digitális világmindenséggel”. Szóval az emberiség nem veszíti el a kézírás csodálatos tudását, az csupán tovább hasznosul a digitális létben. És nem veszítjük el a kézírás vizsgálatával foglalkozó sok évszázados kulturális kincsünket, a grafológiát sem!

Sok dolguk lesz a grafológusoknak továbbra is!

A grafológusok nem a régi korok dinoszauruszai, nem az elveszett kincs makacs megmentői, hanem olyan szakemberek, akik a legkorszerűbb tudást kapják képzőhelyeiken, akik a kézírás valamennyi dimenzióját, annak mozgásvezérlését, tempóját, a megmért íráselemek adatainak szórását és belső arányait vizsgálják a legkorszerűbb módszerekkel, sőt szoftverek segítségével is. Így jutnak el az egyedi vonások pszichés hátterének értelmezéséhez. Nagyon is élő, nagyon is fejlődő terület tehát!

A HR a grafológia kiemelt területe. A kiválasztásban rengeteget tud segíteni a grafológus:Sok drága pszichológiai tesztet, vizsgálatot tud helyettesíteni, ezzel meggyorsítva és támogatva a kiválasztási folyamatot. Az önbevallós teszteket könnyebb manipulálni, egy intelligens ember átlátja, milyen választ várnak tőle, míg a kézírás nem befolyásolható. A grafológiai vizsgálat a HR-esek számára ismerős „Assessment Center” helyzethez hasonlítható leginkább, mely a papíron mint mozgástérben figyeli meg a munkavégzést, jelen esetben a kézírást.

A vizsgálat tárgya az, hogy az írás feladathelyzetében – itt motivációs levél – mit tud kihozni magából a pályázó? Mi az a maximum, amit stresszhelyzetben nyújtani tud egy felvételi eljárás közepén?

A kézírás vizsgálatakor a grafológus azt nézi, mennyire áttekinthető, arányos, rendezett, világos a tér „belakása”, azaz mennyire tud beilleszkedni a vizsgált személy a környezetébe? Milyen a kézírás tempója, a vonás átalakítás egyedisége – ezek a gondolkodás jellemzőire utalnak. S az írásviselkedés stabilitása, az íráselemek belső arányai biztos képet nyújtanak az állóképességről, stressztűrésről, a belső hajtóerőkről is.

Összetett, ugyanakkor a munkaerő kiválasztása szempontjából alapvető képességeket tár fel a grafológus vagy a grafológiai tudással felvértezett karrier-tanácsadó. Olyan diagnosztikai eszköz a kézírás vizsgálat, melyre minden HR-esnek szüksége lehet. Persze a korrekt szabályok betartásával és maximális etikai tudatosság mellett, nem utolsó sorban a munkavállaló-pályázó védelmében is.

A minőségi munkához magas színvonalú tanulmányok és iskola is kell,

ahol minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy ne dinoszauruszokat, hanem modern tudással felvértezett, igazi diagnosztákat képezzenek. Iskolánk, a Lukács Oktatási Központ több mint 10 éve foglalkozik grafológusképzéssel, ahol modern, tudományos igényű grafológiai eljárásokat tanítunk. Kollégáink képzettek a munkaerő kiválasztás területén is, és ezt a tudásukat – elméleti és gyakorlati szinten egyaránt – továbbadják hallgatóinknak. Végzett tanulóink közül számosan ezen a területen tevékenykednek ma már.

Jelentkezzen szeptemberben induló grafológusképzésünkre,

tegye hatékonyabbá munkáját, váljon még sokoldalúbb HR-szakemberré!

Érdeklődjön nálunk, keressen minket!

Interjú Demeter Lilla grafológus szakértővel: Grafológia a munkaerő kiválasztásban


Demeter Lilla
grafológus, karrier-tanácsadó, a Lukács Oktatási Központ intézményvezetője
www.grafologia.hu
Tel: +36 30 655 5043
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Izgalmas hónapok után csendesen telt az augusztus a cégvilágban

Átlagnál gyengébb cégalapítási hangulattal és rekordalacsony cégtörlési értékkel csendes kivárás jellemezte a nyár utolsó hónapját a hazai cégek körében. Teljes cikk

ADÓKONFERENCIA A TB RENDSZER VÁLTOZÁSAIRÓL - JÖN AZ EGYSÉGES TB JÁRULÉK

Jelentősen megváltozott, új kereteket kapott a társadalombiztosítás rendszere 2020. július 1-től. A kihirdetett jogszabály munkavállalókat érintő... Teljes cikk

Az egészség házhoz megy

Ezzel a mottóval indult útnak a V&H Medical 2014-ben a mobil egészségügyi szűrések piacán. Teljes cikk