Megjelent: 2 éve

Drámai lelki állapotban vannak a szállodai dolgozók

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint 25-30% körül lehet a pályaelhagyók aránya, egy újabb járványhullám esetén pedig még tovább nőhetne az arány.

A turizmus.com-nak adott interjút a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) alelnöke. Baldauf Csaba a portálak azt mondta, örül, hogy a szállodák újra fogadhatnak szabadidős vendégeket, viszont a védettségi igazolványra vonatkozó szabály korlátozza a keresletet.

A szállodaipar, amikor a tavaly tavaszi leállás után újranyithatott, maximálisan bizonyította, hogy teljes mértékben tud gondoskodni a vendégei biztonságáról” - mondta. Beszélt arról is, milyen lelki állapotban várják a nyitást a szállodai dolgozók.
Drámai a dolgozók lelki állapota, alulmotiválttá váltak, hiszen az elmúlt majd hét hónap alapjaiban ingatta meg az egzisztenciális biztonságukat, felélték a tartalékait, kölcsönöket vettek fel; a történtek teljesen elbizonytalanították őket, hogy ebben az ágazatban folytassák-e a pályájukat” - fejtette ki a MSZÉSZ alalnöke, aki szerint a munkaadóknak, a szakmai szervezeteknek, a felsőoktatásnak és a kormányzatnak is nagy a felelőssége abban, hogy visszaadják a hitét a dolgozóknak, hogy van jövőjük a szakmában. Baldauf Csaba példaértékűnek nevezte, hogy sok szállodatulajdonos a munkaerő megtartására fordította a megtakarítását. Beszélt a pályaelhagyókról is, akiknek aránya 25-30% körül lehet, egy újabb járványhullám esetén azonban jelentősen megugorhat ez az arány.

Különösen szomorúnak tartom azt a „balatoni jelenséget", hogy egyes szállodák most azért nem tudnak kinyitni, mert az eddig megtartott felszolgálóik a teraszok indulásakor otthagyták őket, és inkább elmentek magasabb bérért éttermekbe dolgozni. Akad olyan füredi szálloda, ahonnan egészen egyszerűen eltűntek az éttermi dolgozók. A szállodások jogosan aggódnak amiatt is, hogy a leállás hónapjaiban a munkaidőkeretben összegyűlt mínuszt nem akarják majd ledolgozni a kollégák, hanem inkább elmennek más munkahelyre. Tehát a vállalkozó által a munkaerőbe tett befektetés megtérülése abszolút mértékben a dolgozók jóindulatán múlik most” - jelentette ki. Szerinte nagy segítség lenne azoknak a hallgatóknak a foglalkoztatása, akik a járványhelyzet miatt nem tudták teljesíteni kötelező szakmai gyakorlatukat.

Kormányzati forrásra lenne szükség, hogy ezek a fiatalok minél előbb megkezdhessék gyakorlati képzésüket, ezzel megszerezhessék a diplomájukat, a szállodák-éttermek számára pedig jelentős nyári plusz munkaerőt nyernénk. A jövőre nézve kiemelten fontos, hogy a pályaválasztók merjenek hinni a szakmánkban, mert ha ez nem történik meg, pár év múlva nem lesz, aki üzemeltesse a szállodákat” - mutatott rá Baldauf Csaba.

Turizmus.com
fotó:pexels
  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter