Megjelent: 12 éve

Drasztikusan szigorítanak jövőre az alkalmi foglalkoztatás szabályain

Drasztikus szigorításokat tervez a jövő év elejétől a szaktárca az alkalmi foglalkoztatás szabályain, viszont tovább egyszerűsödik annak adminisztrációja - jelentette ki Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára a 20. Vasas Nyári Egyetemen csütörtökön Szombathelyen.

images

"A szabályozásoknak az lesz a lényege, hogy minden munkáltató, aki az alkalmi foglalkoztatás egyéb szabályainak megfelel, élhet az egyszerűsített adminisztrációval, viszont a csökkentett járulékkal csak bizonyos hátrányos helyzetű munkavállalói csoportok után lehet majd élni" - mondta Székely Judit. Hozzáfűzte: az alkalmi munkavállalók foglalkoztatásának adminisztrációja tovább egyszerűsödik, tervezik a munkavállalói kiskönyv megszűntetését, amely a visszaélések melegágya, mert vagy ragasztanak bele közteherjegyet vagy nem, attól függően, hogy számítanak-e ellenőrzésre - a bejelentést pedig elektronikus úton, az interneten, illetve mobiltelefonon is meg lehet majd tenni.

Székely Judit úgy fogalmazott: az alkalmi munkavállalás szabályozásában "kicsit túl lőttek a célon", ennek következtében tavaly már 935 ezer alkalmi munkavállalói kiskönyvet váltottak ki. "Sajnos az történt, hogy addig-addig enyhítgettük a szabályokat, amíg a normál munkaviszonyokat kezdték átalakítgatni a normál cégek is, alkalmi munkavállalóként foglalkoztatva dolgozóikat" - mondta.

Jön a teljes járulékmentesség

Székely Judit előadásában arról is szólt: a jövő évtől indul egy program, amelynek eredményeként azok a munkáltatók, amelyek rendszeres szociális segélyben részesülők foglalkoztatásával bővítik a létszámukat, három évig teljes járulékmentességet fognak élvezni. "Ez a minimálbért, vagy a minimálbér másfélszeresét feltételezve egymillió forint körüli járulékmentességet jelent a munkaadó számára" - fejtette ki a szakállamtitkár.

Módosíthatják a foglalkoztatási törvényt

Székely Judit beszélt arról is, hogy a szaktárca ősszel kezdeményezni fogja a foglalkoztatási törvény módosítását, ez pedig arra irányul majd, hogy azok, akik álláskeresési támogatásra jogosultak és sikeresen elhelyezkednek, megkapják egy összegben a hátralévő támogatási időre jutó támogatás 60 százaléka helyett a 80 százalékát.

A szakállamtitkár szavai szerint június 30-tól módosul egy miniszteri rendelet, amely szerint a jövőben, ha egy munkáltató konkrét állásajánlattal lép fel és ezt jelzi a munkaügyi szervezetnek, de nincs a regisztrációban olyan álláskereső, aki be tudja tölteni az állást és így képzéssel kell biztosítani a munkáltató számára a megfelelő munkaerőt, akkor köteles a munkaügyi központ ezt a képzést támogatni.  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter