Durvul a Deutsche Telekom kémkedési botránya"/>
Megjelent: 12 éve

Durvul a Deutsche Telekom kémkedési botránya

Egyre nagyobb méreteket ölt a Deutsche Telekom korábbi tevékenységét érintő, különleges megfigyelési botrány.

Csütörtöki értesülések szerint Európa egyik legtekintélyesebb távközlési cége nemcsak 2005-ben és 2006-ban, hanem már jóval korábban megfigyeltette saját menedzsereit, illetve az újságírókat, hogy "nyomon kövesse" a vállalattal kapcsolatos információk kiszivárogtatását. Az ehhez alkalmazott eszközök is túlléptek a telefonbeszélgetések - eddig ismert - rögzítésén.

Közben a Deutsche Telekom jelenlegi elnökével, René Obermannal szemben is az a gyanú merült fel, hogy már jóval korábban tudott a sajátos megfigyelési ügyről, noha azt csak a napokban tárta fel a bonni államügyészségnek.

A botrányt a múlt hét végén a Der Spiegel című hamburgi hírmagazin robbantotta ki, beszámolva arról, hogy a Deutsche Telekom 2005-ben és 2006-ban saját vezető beosztású menedzsereinek mindenekelőtt különböző újságírókkal folytatott vezetékes, illetve mobiltelefon-beszélgetéseit rögzítette, s a kapcsolatok ellenőrzésével egy erre szakosodott berlini céget bízott meg. Mindez még a korábbi elnök, Kai-Uwe Ricke idejében történt, akit Obermann 2006 végén váltott fel hivatalában.

A hamburgi hetilap állítása nyomán René Obermann elismerte, hogy egy belső vizsgálat megerősítette a gyanút, s a bonni államügyészség vizsgálatát kérte. Csütörtöki értesülések szerint ugyanakkor a Telekom-elnök már tavaly is tudott a történtekről, de csak most állt a nyilvánosság elé.

Ennél is súlyosabb vádat fogalmazott meg a Financial Times Deutschland (FTD) című lap ugyancsak csütörtökön. Az újság azt állította, hogy a vállalat már 2000-ben megfigyeltette egyik újságíróját, aki abban az időben a Deutsche Telekommal kapcsolatban több exkluzív cikket is közölt. S nem csupán a telefonbeszélgetéseket rögzítette, hanem magánnyomozók közreműködésével videokamerával is "ellenőrizte" a tudósító mozgását, illetve kapcsolatait. Mindezek az információk azt valószínűsítik, hogy a vállalat éveken keresztül különleges hálózattal kémkedett saját menedzserei, illetve az újságírók után - állította a tekintélyes üzleti, politikai napilap.

A legújabb vádakkal kapcsolatban a Deutsche Telekom egyelőre nem foglalt állást. A bonni ügyészség állítólag a napokban határoz a hivatalos vizsgálat megkezdéséről. Jogi lépéseket fontolgat az FTD kiadója is a cég ellen.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter