Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Elhalaszthatják a szakképzőközpontok létrehozását

A szakképzőközpontok létrehozásának elhalasztását kezdeményezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Nemzetgazdasági Minisztériumnál - mondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke szerdán Szekszárdon.

Marekné Pintér Aranka a dél-dunántúli tankerületi értekezletet megelőző sajtótájékoztatón utalt arra, hogy a szakképzési törvény május 31-i határidővel olyan integrációt ír elő, amely 5-10 ezer fős tanulólétszámhoz kötött szakképzőközpontok létrehozását jelenti. A központok megyénként jönnének létre, a többi intézmény pedig ezek tagintézménye lenne - tette hozzá.

Elmondta, ennek indokoltsága a Klik létrejöttével újratárgyalandó, hiszen ezzel már egy szervezeti integráció megvalósult, miután április 1-jével a Klik átvette a megyei intézményfenntartó központok szakképző intézményeit.

Az Emmi a képzőközpontok létrehozásának határidejét egy évvel tolná ki - mondta.

Kitért arra is, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium az agrárszakképzést saját hálózatában szervezi meg, ennek határideje 2013. május 31. A tankerületek legfontosabb feladata az átadás, átvétel elősegítése - fűzte hozzá.

A Klik elnöke szerint a szakképzési törvény szerinti átalakítást azért is nehéz megvalósítani, mert a jelenleg működő térségi szakképzőintézmények esetében európai uniós projektekkel vállalt fenntartási kötelezettségek vannak.

A szervezet vezetője beszámolt arról, hogy a tankerületek áttekintették az általános iskolai tanulói létszámokat, és ahol nem éri el az előírtat a tanulók száma, a javaslataik alapján áttekintik, "kell-e változtatni azért, hogy jogszerű legyen a működés".

A törekvés az, hogy mindenütt elérhető legyen az iskola, az alsó tagozat - jegyezte meg, hozzátéve, hogy országosan négy kezdeményezés is érkezett új alsó tagozat indítására.

Marekné Pintér Aranka közlése szerint néhány tucat kezdeményezés érkezett egyházak részéről intézmények átvételére, ezekről Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter május 31-ig dönt.

A Klik-elnök a fenntartói és működtetői feladatok szétválasztásával kapcsolatos kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a nyári napközis táborok finanszírozása a működtetők, azaz az önkormányzatok feladata.
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Dübörögnek a hazai programozóképzők, egyre népszerűbb az online tanulás

Van olyan képzőhely, ahol négyszeres volt a túljelentkezés. A frissen végzettek átlagosan bruttó 450 ezer forintot keresnek első munkahelyükön. Teljes cikk

Mennyit érnek az álláspiacon a legnépszerűbb egyetemi képzések diplomái?

Az Eduline annak járt utána, mennyit keres és mennyi idő alatt talál munkát egy mérnökinformatikus, programtervező informatikus vagy egy... Teljes cikk