Megjelent: 14 éve

Elismerés a sokszínű vállalatoknak

"A Sokszínű és Befogadó Munkahely Best Practice Vállalati Nagykövete" címet Severine Deboos, az ILO CSR & Szociális Finanszírozás Programjának koordinátora adta át az Electrolux Lehel Kft., Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., GE HUNGARY Zrt., Magyar Posta Zrt., Magyar Telekom Nyrt., McDonald's Magyarország Kft., Print Sisters Kft., Shell Hungary Zrt. és a Szerencsejáték Zrt. képviselőinek.

Az ILO tavaszi felhívására beküldött 32 kezdeményezést "A befogadó és sokszínű munkahelyért" - Jó példák a magyarországi vállalatoktól c. kiadványban gyűjtötte össze és tette közzé a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet. A beérkezett pályázatok a HBLF "Kódex a szervezeti sokszínűségről és a befogadásról" ajánlásai szerint kerültek csoportosításra, így a kiadvány információt nyújt arról, hogy a Magyarországon működő vállalatok hol tartanak a befogadó és sokszínű munkahely kialakításának folyamatában.

"Ma Magyarországon a munkahelyeken diszkriminálni tilos, azonban az esélyegyenlőségért tervszerűen tenni nem kötelező. Az ILO a diszkrimináció-mentes foglalkoztatási gyakorlat tudatos kialakításához kíván iránymutatást és segítséget nyújtani a cégeknek. Mivel ezt széleskörű társadalmi bázisra alapozva kívánjuk elérni, ezért partneri kapcsolatot kerestünk a HBLF-el és a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal. Az Egyenlő esélyek európai éve kiváló lehetőséget biztosított a párbeszéd elindítására, amelynek eredményeként a cégek felismerhetik a sokszínű munkahelyben rejlő gazdasági előnyöket, és élő példák alapján tapasztalhatják meg, hogy mit jelent ez a - talán néha elvontnak tűnő téma - a gyakorlatban. Kiadványunkkal tudásmegosztásra kívánjuk ösztönözni a hazai cégeket" - mondta Severine Deboos, az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) CSR & Szociális Finanszírozás Programjának koordinátora.
Czakó Borbála, HBLF elnöke szerint az Európai Unió által meghirdetett esélyegyenlőség éve is indokolta, hogy a sokszínűség legyen a HBLF HR munkacsoportja idei programjának kiemelt éves témája.

"A HBLF mindig azt hangsúlyozta, hogy a példamutatásnál semmi sem lehet hitelesebb eszköz arra, hogy hozzájáruljunk a társadalmi felelősségvállalás és a fenntartható fejlődés napi üzleti gyakorlattá válásához. Büszkék vagyunk arra, hogy egy széleskörű, többszektoros együttműködés részeként úttörő szerepet vállalhattunk ebben a munkában és a "Kódex a szervezeti sokszínűségről és a befogadásról" kidolgozásával hozzájárulhatunk a befogadó szellemű és esélyegyenlőséget biztosító üzleti környezet hazai előmozdításáért." - nyilatkozta Dr. Ránki Zsuzsanna, a HBLF tiszteletbeli elnöke a sajtótájékoztatón.
A Shell Hungary Zrt az elsőként csatlakozott a HBLF Diversity Kódex-ét aláíró cégekhez. "A sokszínűség és a befogadás napjaink üzleti környezetének létfontosságú elemei. Segítenek bennünket a legtehetségesebb munkatársak megszerzésében és megtartásában, ösztönzik a szervezet kreativitását és hozzájárulnak a döntéshozatali folyamatok hatékonyságának növeléséhez,,és ami talán a legfontosabb: ezek az értékek segítenek szorosabbra fűzni kapcsolatainkat vállalatunk összes külső és belső érintettjével." - nyilatkozta Varga István, a Shell Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Tardos Katalin, a "A befogadó és sokszínű munkahelyért" - Jó példák a magyarországi vállalatoktól c. kiadvány szerkesztője, a kötet ismertetésekor hangsúlyozta , hogy "bár örvendetes módon hazánkban már egyre több olyan vállalat működik, ahol tudatos politikával törekszenek a befogadás, az esélyegyenlőség és a sokszínűség megteremtésére, a diszkrimináció-mentesség, vagyis az egyenlő bánásmód jogi követelményének betartása automatikusan még nem vezet a befogadó munkahely kialakulásához. A minőségi változáshoz a sokszínűség megvalósításáért felelős személyekre, intézményekre, toleráns és befogadó szervezeti kultúrára, hatékony belső és külső kommunikációra is szükség van, és mindezek mellett az eredmények folyamatos visszacsatolására is elengedhetetlen. Az élenjáró cégek ma már társadalmi felelősségvállalásuk (CSR) integráns részeként kezelik a befogadó és sokszínű munkahely megteremtését is".

Az ILO és a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) közösen vallják, hogy a sokszínű és befogadó környezet megteremtésével a cégek vonzóbbá válnak a jól felkészült munkavállalók számára, és elősegítik a céggel és ennek céljaival való jobb azonosulást, a munkahelyhez történő hosszú távú kötődést. A diszkrimináció-mentes értékrend és a sokszínűség menedzsment hozzájárul a cég reputációnak növekedéséhez, és nem utolsó sorban serkentőleg hat az innovációra is.

Az EU új tagállamaihoz hasonlóan, Magyarországon is az üzleti vállalkozások a foglalkoztatás igazi motorjai, így a sokszínű és befogadó munkahelyek megteremtése az üzleti szektor közreműködése nélkül nem lehet eredményes. A világban egyre több vállalatnál foglalkoznak esélyegyenlőségi kérdésekkel, valamint a szervezeti sokszínűség megteremtésével. Az etikai normák betartásán túl fontos szerepe van ebben a jogi megfelelésnek és a gazdasági előnyök felismerésének is.
Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Hivatala (ILO) a példamutató magyarországi gyakorlatok összegyűjtésével és publikálásával, a Magyar Üzleti Vezető Fóruma (HBLF) pedig a "Kódex a szervezeti sokszínűségről és a befogadásról" kidolgozásával és népszerűsítésével kívánja segíteni és felgyorsítani a befogadó és sokszínű munkahelyek megteremtésének folyamatát az üzleti szférában.

"A befogadó és sokszínű munkahelyért" - Jó példák a magyarországi vállalatoktól c. ILO kiadvány kereskedelmi forgalomba nem kerül. Letölthető:

www.ilo.org

A HBLF "Kódex a szervezeti sokszínűségről és a befogadásról" c. dokumentuma a következő helyről tölthető le:

www.hblf.org
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Felmérés: a legtöbb magyar ugyanannyit, vagy többet keres, mint egy éve

A felmérésben résztvevők 5.8 százaléka úgy érzi, nélkülöznie kell. Teljes cikk

GKI vezérigazgató: nagyon kevés az önfoglalkoztatóknak járó támogatás

Molnár László szerint a vállalkozók a járványhelyzet alatt körülbelül 1.5 millió forinttól estek el. Teljes cikk

Négyszeres túljelentkezés volt a női vállalkozókat segítő amerikai programra

A programba 30 projekt és 45 vállalkozó került be Magyarországról. Teljes cikk