Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Ellenzik a szakszervezetek a szabadságok pénzbeli megváltását

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége és a vegyipari szakszervezet (VDSZ) nem helyesli a felgyűlt szabadságok pénzbeli megváltását, és hasonló módon vélekedik a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) is.

Az Autonómok és a VDSZ az MTI-hez pénteken eljuttatott közös közleménye szerint a megoldás csábító, de visszaélésre alkalmas, a dolgozók egészségét veszélyeztető módszer.

A két szakszervezet arra a napokban született javaslatra reagált közleményében, amely szerint év végén kifizethetnék a munkaadók a felgyűlt szabadságokat.

Az előkészítés és egyeztetés nélkül született ötlet megvalósítása ajtót nyitna az eddig legszigorúbban büntetett munkajogi vétségnek: a pihenőidő visszatartásának - írják közös közleményükben a szakszervezetek.

Szerintük az év közben felhalmozódott szabadságok akár csak egyszeri kifizetése is olyan példát teremthet, amelyből később könnyen lehet a munkavállalók alapvető jogait csorbító általános gyakorlat.

Székely Tamás, a két szakszervezet elnöke a közleményben kifejtette: a szabadság "intézménye" már egyébként is jó ideje elvesztette alapvető funkcióját, a dolgozók pihenésének, regenerálódásának célját. Néhány termelőüzemben ugyanis gyakran előfordul, hogy nem akkor kapják meg a kimerült munkavállalók ezt az egyébként alanyi jogon járó lehetőséget, amikor a legnagyobb szükségük lenne rá, hanem akkor, amikor a cég érdeke úgy kívánja - érvel Székely Tamás.

A közleményben a szakszervezeti vezető a pénzbeli megváltást már csak azért is furcsállja, mert egészen a közelmúltig a szabadságok törvényszerű kiadása volt a munkaügyi hatósági ellenőrzések egyik legfontosabb "tétele", s a pihenés nélküli foglalkoztatást büntették a legszigorúbban.

A Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szerint a közigazgatási dolgozók túlterhelésének, a közigazgatási munkahelyeken létrejött létszámhiány nyílt beismerése a javaslat. Azt a valós gyakorlatot akarja leplezni, hogy a közigazgatásban dolgozók a létszámhiány miatt sok esetben nem vehetik ki a jogosan járó szabadságukat.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint az elmúlt 5 évben az illetménytételek egy fillérrel nem növekedtek, ennek a munkavállalói körnek a reálkeresete átlagosan több, mint 20 százalékkal csökkent.

Az MKKSZ álláspontja szerint a jelenlegi állapot a 2012 januárjában elrendelt (és statáriális gyorsasággal végrehajtott), több milliárd forint kiadással járó, több ezer fős elbocsájtást eredményező létszámcsökkentés következménye. A feszítő létszámhelyzetet tovább súlyosbítja az a kormányintézkedés, amely szerint a nyugdíjazás miatt megüresedő munkahelyeket nem (vagy csak különleges, legmagasabb szintű engedéllyel) lehet betölteni.

Napjainkban a közszolgálati munkahelyek döntő többségénél - az átszervezések, a feladattorlódás, a hiányos munkafeltételek miatt - rendszeres a törvényes munkaidő díjazás nélküli törvénysértő túllépése - állítja a szakszervezet.

Kiemelik: a törvénysértés persze rejtve marad, mert a munkavállalók félnek. Félnek attól, hogy a hivatalvezetők az ingyen túlmunkavégzés bejelentését-, vagy a törvényes díjazás igénylését elbocsájtással torolják meg. A munkavállalók ezért ahhoz sem járulnak hozzá, hogy a szakszervezet konkrétan felfedje a törvénysértéseket.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk