Megjelent: 10 éve

Eltűnhet a magánnyugdíjpénztárak egy része

Az állami nyugdíjrendszer teljes körű megnyitása, a pályakezdők kötelező magánpénztári tagságának megszüntetése (megspékelve a befizetések 14 havi átirányításával) hatására a magán-nyugdíjpénztári szektor biztosan átrendeződik.

Néhány kasszánál ránézésre is látszik, hogy a visszalépések oda is vezethetnek, hogy a taglétszám a minimálisan előírt kétezer fő alá csökken. Pedig ahhoz, hogy egy szereplő eltűnjön a piacról, ennél jóval kevesebb is elegendő. Mint az Életút Magánnyugdíjpénztárnál hangsúlyozzák: a magánpénztárak egyetlen bevételi forrása a tagdíjbevételekből jogszabályban rögzített mértékben levonható működési tagdíjhányad. (Érdemes kiemelni, hogy az Életút azon nagyon kevés piaci szereplő közé tartozik, amelynek honlapján egyáltalán nyoma van a jelenlegi fejleményeknek, az elsöprő többség úgy tesz, mintha minden változatlan lenne, ami önmagában sem erősíti a tagok bizalmát.)

Tény pedig, hogy a következő 14 hónapban a magánpénztárak bevételek nélkül kell hogy ellássák a tevékenységüket. Persze nem teljesíthetetlen feladatról van szó, hiszen a pénztáraknak 12 éves működésük során felhalmozódtak működési megtakarításaik, tartalékaik, a működési kiadások tehát - szerencsés esetben - ezekből finanszírozhatók. A tartalékok nagysága azonban pénztáranként jelentős mértékben eltér.

Több kasszánál is azt mondták, hogy a következő időszakban valójában az lehet a vízválasztó, hogy melyik kassza mekkora tartalékokkal rendelkezik. Elgondolkodtató viszont, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) idei első félévről közzétett adatai szerint - az utóbbi negyedévek sajnálatos tendenciájának megfelelően - a magánkasszáknál a működés veszteséges volt. A likviditási és kockázati céltartalék nagysága pedig 2009-ben nem érte el a hárommilliárd forintot (2006-ben ez az összeg a kilencmilliárdhoz közelített).

A nagy pénztárak, ha a tagok fele megmarad, még mindig jelentős szereplők maradnak. A kisebbeknél viszont - állították több, pénzügyi háttérrel rendelkező intézménynél - 10-20 százalék elvesztése is veszélyes lehet. Különösen azért, mert nem feltétlenül van olyan vállalkozás, amelyik gond esetén céltámogatással tudna segíteni.

A nagy pénztárak a mögöttük álló csoport pénzügyi erejének köszönhetően működtetni fogják a rendszert, a törvénynek megfelelően tartják nyilván, kezelik a vagyont - hangsúlyozzák a jelentősebb szereplők. Mint hozzátették, náluk is alapvetően szükséges viszont, hogy a működési feltételek, a megfelelő költségszint adott legyen. Elképzeléseik szerint a kis pénztárak tagjai átléphetnek a nagyobb pénztárakba, amennyiben a vegyes rendszerben kívánnak maradni.

Úgy tűnik, a szakszervezetek közül eddig keményebben szinte csak a Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége tiltakozott. Valószínűleg nem véletlenül, hiszen a szektor magánkasszája, a VIT a legjobb piaci szereplők közé tartozik. Minden portfólión érzékelhető reálhozamot értek el, a díjterhelés pedig az egész szektorban itt a legalacsonyabb. A gond az, hogy a piacról nagy valószínűséggel éppen az inkább munkáltatóhoz kapcsolódó, az önkormányzatiság elvét komolyabban vevő, a tagok érdekét fokozottabban szem előtt tartó kasszák tűnhetnek el.

(Forrás: Napi.hu)
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk