Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Elveszett rétegek a munkaerőpiacon

Az országban 700-800 ezer fogyatékkal élő, megváltozott munkaképességű ember él, akiknek mindössze 10 százalékát foglalkoztatják - mondta Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szombaton Pápán.

Ezen az arányon feltétlenül változtatni kell, ehhez jó programokra van szükség, amelyek megteremtik az érdekeltséget és sok új munkahely létesülhet - tette hozzá az államtitkár a Move Rehabilitációs és Szolgáltató Kht. fennállásának 15. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen. Rámutatott: a kormány szándéka, hogy az elkövetkező időszakban több intézkedéssel és pénzügyi támogatással segítse "azoknak a védett szervezeteknek a tevékenységét, amelyek ebben a foglalkoztatásban kulcsszereplők".

A kormány komplex rehabilitációs programjában kulcsszereplő az ország 21, szerződéssel védett (akkreditált) foglalkoztatója, de több száz más munkahelyen is alkalmaznak még korlátozott munkaképességű embereket - mondta Simon Gábor. Hozzátette, a program alapján a rehabilitációs munkahelyek és munkahelyteremtések támogatása évente milliárdos nagyságrendű. Az államtitkár szerint az Út a munkához elnevezésű programban - a fogyatékkal élők foglalkoztatását illetően - szintén "kulcspartnerek" a védett foglalkoztatók. Hangsúlyozta ugyanakkor, cél az is, hogy minél több megváltozott munkaképességű embert az elsődleges vagy másodlagos munkaerőpiacra segítsenek és így lehetővé tegyék a "kimozdulást a segélyből élés életstratégiájából".


Vizsgálják a monoki példátKitért arra is, hogy a Monokon alkalmazott módszer "kísérleti lehetőség", de "meg kell vizsgálni, hogy van-e a társadalomban nyitottság és befogadás ezekben a kérdésekben". (Monokon csak azok a szülők kaphatnak önkormányzati segélyt, akik rendszeresen járatják gyermekeiket óvodába és iskolába, illetőleg a polgármester helyi rendeletet hozatna arról is, hogy a szociális segélyezés alapja a közmunkavégzés legyen.)

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára az ünnepségén arra hívta fel a figyelmet, hogy a rehabilitációs Kht. a vidékfejlesztési programokra is pályázhat, mivel új lehetőségek nyílhatnának a kistelepüléseken élők foglalkoztatásában is. Mint mondta: sok korlátozott munkaképességű ember nem tud ugyanis bejárni városokba dolgozni, még ha vannak is ott rehabilitációs munkahelyek. Azon dolgozunk, hogy minél több kis településen legyen ilyen foglalkoztatás, és ezekhez teremtsük meg az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében az anyagi támogatást - hangsúlyozta az FVM államtitkára.


Sok helyen működőképes a rehabilitációGlück Ferenc, a rehabilitációs Kht.-t létrehozó Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesületének elnöke elmondta: 225 megváltozott munkaképességű embernek adnak ma már munkát a rehabilitációs Kht. pápai, marcaltői, ugodi, városlődi, balatonfűzfői és karcagi foglalkoztatóiban. Az alkalmazottak varrodákban, faipari műhelyekben, szövödékben dolgoznak, illetve dísztárgyakat készítenek, dossziékat hajtogatnak és csomagoló munkát végeznek.

Az ünnepség végén Simon Gábor leleplezte a pápai rehabilitációs foglalkoztató bejáratánál felállított emlékművet: egy fadomborművet, amelyen két óvó kéz között egy kerekesszékben ülő alak látható. A domborművet a Kht. faipari dolgozói készítették.
  • 2022.12.01CX-Ray hálózatelemzés online workshop Szeretnéd tudni, hogy kik a véleményvezérek, mentorok, talentek, szakértők, információforrások, kiégés szélén állók, elkötelezettek, elszigeteltek vagy potenciális vezetők a szervezetben? Részletek Jegyek
  • 2022.12.01CX-Ray elégedettség felmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter