Megjelent: 9 éve

Ennyi lesz a hivatalos közmunkabér

Teljes munkaidőben a havibér 57.000 forint, a hetibér 13 120 forint, a napibér 2 624 forint lesz. Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények száz százalékos és a teljes munkaidő teljesítésénél a közfoglalkoztatási bér kötelező legkisebb összege 57 000 forint. A követelmények száz százalék feletti teljesítésénél a bér növelhető, illetve csökkenthető is abban az esetben, ha a követelményeket nem teljesíti a közfoglalkoztatott. A közfoglalkoztatót a teljesítménybér alkalmazásával sem illeti meg többlettámogatás, a rendelet szerint ezeket a szabályokat kell alkalmazni a közfoglalkoztatási jogviszonyban lévő munkavezető bérezésénél is.

Részmunkaidőnél a havi, heti és napi bértételt a munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentve kell figyelembe venni, azzal, hogy az egy hónapra folyósított havi, illetve az egy hónapra vetített heti és napi nettó bértétel nem lehet kevesebb a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegénél. A havi közfoglalkoztatási bért heti részletekben fizetik ki. A legalább középfokú iskolai végzettséget, szakképesítést igénylő munkakör betöltésénél a közmunkások garantált havi bére 78 000 forint, hetibére 17 950 forint, napibére 3 590 forint lesz.

A hvg.hu számításai szerint a havi 57 ezer forintos bér nettóban 47 ezer forintra jön ki. Heti bérezés esetén a kötelező legkisebb nettóbér 43 ezer forintra jön ki havonta, teljesítménybérezés esetén pedig akár 28 500 forintig is csökkenthetik a fizetést.

A kormányrendelet azt is megszabja, hogy az egy hónapra folyósított havi, illetve az egy hónapra vetített heti és napi nettó bér nem lehet kevesebb a foglalkoztatást helyettesítõ támogatás összegénél, ami idén 28 500 forint. Az új szabályok 2011. szeptember 1-jén lépnek hatályba, és azt követően már eszerint kell fizetni a közmunkásokat.

Pintér Sándor belügyminiszter korábban már többször beszélt arról, hogy a közmunkás minimálbér több lesz, mint a segély, de kevesebb mint a garantált bérminimum. A kormány célja ugyanis az, hogy így ösztönözze a segélyen élőket a munkába állásra, a közmunkásokat pedig a piaci munkavállalásra - írja a hvg.hu, a lap hozzáteszi, a megjelent összegek valószínűleg a bruttó béreket jelentik, a rendelet ugyanakkor csak mellékesen utal erre.

Kitartóan, de nehéz feltételekkel dolgoznak Gyöngyöspatán

Kizárólag romák dolgoznak közmunkásként Gyöngyöspatán, ahol az országban elsőként indult a program. Bár több falubeli jó előre megjósolta, hogy a közmunkások gyorsan el fognak tűnni és eladják a szerszámokat, ez nem jött be: valamennyien fegyelmezetten dolgoznak. Csak azért morognak, mert a fizetésből az önkormányzat levonja a - sokszor mondvacsinált okokból kirótt - szabálysértési bírságokat - írja a Népszabadság.

Az erdőmunkások napi nyolc órát dolgoznak, ezt a mostani kánikulai időben átmenetileg hat órára csökkentették, és ezért havi bruttó 78 ezer forintot keresnek. Bérüket harmadolva, vagyis tíznaponta kapják, húszezer forintonként. Sokaknak azonban megkeseredett a szája íze az első, izgalommal várt fizetésnapon. Hétezer forintot levontak az első béremből, mert tartoztam a kommunális adóval - mondja az egyik munkás. Egy asszony pedig arra panaszkodik: őt még tavasszal büntették meg a rendőrök, amikor a közúton tolta a babakocsit a járda helyett. Farkas János, az egyik nyolcfős brigád vezetője, a gyöngyöspatai cigány kisebbségi önkormányzat elnöke elmondta, nem is a hivatal eljárását vitatták, inkább a szabálysértések kiszabását tartották igazságtalannak. Farkas János szerint nem hagyják magukat elkeseríteni, továbbra is úgy dolgoznak, ahogyan eddig. Egyetlen ember sem morzsolódott le edddig, ráadásul - a munka nem könnyű, és a feltételek is hiányosak. Védőitalunk csapvíz, pedig ebben a forróságban legalább ásványvizet kellene kapnunk. Továbbra sincs mobil vécé vagy egy ásott latrina, a bokor mögé bujkál asszony is, férfi is, ha rájön a szükség. Kalciumtablettát is kértünk, mert sokunkat megcsípett a darázs, de egyelőre azt is csak ígérték - sorolja a hiányosságokat. Minden szerszám megvan, sőt az egyik kaszát a saját költségén éleztette meg egyikünk, hogy rendesen tudjon vele dolgozni.

Gyöngyöspatán egyébként - az úgynevezett "érpataki modell" mintájára - nemrégiben szigorították a jegyzői hatáskörben kiróható szabálysértési bírságokat.

Népszabadság/MTI/hvg.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter