Megjelent: 8 éve

Ennyi lesz a hivatalos közmunkabér

images

Teljes munkaidőben a havibér 57.000 forint, a hetibér 13 120 forint, a napibér 2 624 forint lesz. Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények száz százalékos és a teljes munkaidő teljesítésénél a közfoglalkoztatási bér kötelező legkisebb összege 57 000 forint. A követelmények száz százalék feletti teljesítésénél a bér növelhető, illetve csökkenthető is abban az esetben, ha a követelményeket nem teljesíti a közfoglalkoztatott. A közfoglalkoztatót a teljesítménybér alkalmazásával sem illeti meg többlettámogatás, a rendelet szerint ezeket a szabályokat kell alkalmazni a közfoglalkoztatási jogviszonyban lévő munkavezető bérezésénél is.

Részmunkaidőnél a havi, heti és napi bértételt a munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentve kell figyelembe venni, azzal, hogy az egy hónapra folyósított havi, illetve az egy hónapra vetített heti és napi nettó bértétel nem lehet kevesebb a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegénél. A havi közfoglalkoztatási bért heti részletekben fizetik ki. A legalább középfokú iskolai végzettséget, szakképesítést igénylő munkakör betöltésénél a közmunkások garantált havi bére 78 000 forint, hetibére 17 950 forint, napibére 3 590 forint lesz.

A hvg.hu számításai szerint a havi 57 ezer forintos bér nettóban 47 ezer forintra jön ki. Heti bérezés esetén a kötelező legkisebb nettóbér 43 ezer forintra jön ki havonta, teljesítménybérezés esetén pedig akár 28 500 forintig is csökkenthetik a fizetést.

A kormányrendelet azt is megszabja, hogy az egy hónapra folyósított havi, illetve az egy hónapra vetített heti és napi nettó bér nem lehet kevesebb a foglalkoztatást helyettesítõ támogatás összegénél, ami idén 28 500 forint. Az új szabályok 2011. szeptember 1-jén lépnek hatályba, és azt követően már eszerint kell fizetni a közmunkásokat.

Pintér Sándor belügyminiszter korábban már többször beszélt arról, hogy a közmunkás minimálbér több lesz, mint a segély, de kevesebb mint a garantált bérminimum. A kormány célja ugyanis az, hogy így ösztönözze a segélyen élőket a munkába állásra, a közmunkásokat pedig a piaci munkavállalásra - írja a hvg.hu, a lap hozzáteszi, a megjelent összegek valószínűleg a bruttó béreket jelentik, a rendelet ugyanakkor csak mellékesen utal erre.

Kitartóan, de nehéz feltételekkel dolgoznak Gyöngyöspatán

Kizárólag romák dolgoznak közmunkásként Gyöngyöspatán, ahol az országban elsőként indult a program. Bár több falubeli jó előre megjósolta, hogy a közmunkások gyorsan el fognak tűnni és eladják a szerszámokat, ez nem jött be: valamennyien fegyelmezetten dolgoznak. Csak azért morognak, mert a fizetésből az önkormányzat levonja a - sokszor mondvacsinált okokból kirótt - szabálysértési bírságokat - írja a Népszabadság.

Az erdőmunkások napi nyolc órát dolgoznak, ezt a mostani kánikulai időben átmenetileg hat órára csökkentették, és ezért havi bruttó 78 ezer forintot keresnek. Bérüket harmadolva, vagyis tíznaponta kapják, húszezer forintonként. Sokaknak azonban megkeseredett a szája íze az első, izgalommal várt fizetésnapon. Hétezer forintot levontak az első béremből, mert tartoztam a kommunális adóval - mondja az egyik munkás. Egy asszony pedig arra panaszkodik: őt még tavasszal büntették meg a rendőrök, amikor a közúton tolta a babakocsit a járda helyett. Farkas János, az egyik nyolcfős brigád vezetője, a gyöngyöspatai cigány kisebbségi önkormányzat elnöke elmondta, nem is a hivatal eljárását vitatták, inkább a szabálysértések kiszabását tartották igazságtalannak. Farkas János szerint nem hagyják magukat elkeseríteni, továbbra is úgy dolgoznak, ahogyan eddig. Egyetlen ember sem morzsolódott le edddig, ráadásul - a munka nem könnyű, és a feltételek is hiányosak. Védőitalunk csapvíz, pedig ebben a forróságban legalább ásványvizet kellene kapnunk. Továbbra sincs mobil vécé vagy egy ásott latrina, a bokor mögé bujkál asszony is, férfi is, ha rájön a szükség. Kalciumtablettát is kértünk, mert sokunkat megcsípett a darázs, de egyelőre azt is csak ígérték - sorolja a hiányosságokat. Minden szerszám megvan, sőt az egyik kaszát a saját költségén éleztette meg egyikünk, hogy rendesen tudjon vele dolgozni.

Gyöngyöspatán egyébként - az úgynevezett "érpataki modell" mintájára - nemrégiben szigorították a jegyzői hatáskörben kiróható szabálysértési bírságokat.

Népszabadság/MTI/hvg.hu
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
7000 új munkahely, darabja 16 millió forintért

2019-ben a kormány összesen 105,3 milliárd forint támogatást ítélt oda munkahely teremtésre. A támogatott cégek összesen 6686 új munkahely... Teljes cikk

Csökkent decemberben az álláskeresők száma éves szinten

Az álláskeresők száma 2019. decemberében 2,9 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest; a Nemzeti Foglalkoztatási... Teljes cikk

Megkéselt két rendőrt egy őrizetes Pest megyében

Megsebesített egy késsel két rendőrt egy bűnügyi felügyelet alatt álló férfi Erdőkertesen - adta hírül a Pest megyei község polgármestere... Teljes cikk