Megjelent: 15 éve

EQUAL -"Nemek közötti Esélyegyenlőség" Konferencia Budapesten

Az Európai Bizottság felkérése alapján 2003-2004 során Magyarország és Finnország vezető szerepet tölt be az Európai Szociális Alap forrásaiból finanszírozott EQUAL Közösségi Kezdeményezés keretein belül használandó "Nemek közötti esélyegyenlőség Útmutató" kidolgozásában, amelyet eszközként használhatnak majd a tagállamok az EQUAL Közösségi Kezdeményezés második körben megvalósítandó programokban.

A július 1-2-án Budapesten megrendezésre kerülő konferencián, amelyen mintegy 50 fő szakember jelezte részvételét, előadásokat és vitafórumokat tartanak, valamint megvitatásra és elfogadásra kerül a programban együttműködő országok számára készülő "Nemek közötti esélyegyenlőség Útmutató" tervezete. A konferencia az Európai Bizottság által támogatott műhelymunka ("Learning Seminar") sorozatba illeszkedik, az eddigi ülések helyszíne Barcelona, Brüsszel és Vilnius volt.

Magyarországot az e téren eddig elért eredményei (Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium "Nők Munkaerő-piaci Reintegrációja" Phare programja, Oktatási Minisztérium Kísérleti EQUAL Programja elismeréseként kérte fel az Európai Bizottság a vezető szerep betöltésére). A munkacsoportban hazánkat az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal munkatársa és az EQUAL Program Irányító Hatóság munkatársa képviseli. A munkacsoportban a tagországok és az új tagállamok EQUAL Irányító Hatóságainak, valamint közvetítő szervezeteinek kijelölt szakemberei vesznek részt.

Az EQUAL Közösségi Kezdeményezés az Európai Unió tagállamaiban és a társult országokban lehetőséget biztosít a foglalkoztatáspolitika új eszközeinek kifejlesztésére az Európai Foglalkoztatási Stratégia célkitűzéseinek megfelelően. Célja olyan innovatív megközelítések és módszerek kidolgozása és elterjesztése nemzetközi együttműködés keretében, amelyek hozzájárulnak a munkaerőpiachoz kapcsolódó hátrányos megkülönböztetés és egyenlőtlenségek megszüntetéséhez. Az EQUAL központi eleme a nemzetközi együttműködés, amelynek célja a különböző tagállamokban működő, hasonló tevékenységeket megvalósító szervezetek közötti tapasztalatcsere lehetőségének és a sikeres módszerek elterjesztésének biztosítása.

Az EQUAL Közösségi Kezdeményezés témáinak szerves részét képezi a nők és férfiak esélyegyenlőségének biztosítása, kiemelt horizontális eszközként is.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a munkaerő-piaci diszkrimináció elleni küzdelemre, így az EQUAL programon belül 716 millió forintos pályázati keret áll rendelkezésre "A nemek közötti munkaerő-piaci különbségek és a foglalkoztatási szegregáció csökkentése" témában.

/Az EQUAL pályázatokról bővebben a 'pályázatok' rovatban olvashat./
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter