Megjelent: 12 éve

Észak-Magyarországon romlott a munkavállalás esélye

Tavaly ilyenkor 7500-zal kevesebben kerestek állást az Észak-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által felügyelt három megyében, mint most. Az állásbörzéken csupán az érintettek 15-20 százaléka jelenik meg - értesült a Népszabadság.

Szabad a pálya címszó alatt rendezi az idei állásbörzéket a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyét átfogó regionális munkaügyi központ - váltakozó eredménnyel.

Dobrozsi Zoltán, a központ főigazgató-helyettese az idei tapasztalatokat összegezve kifejtette: tavasszal négy városban, Gyöngyösön, Hatvanban, Balassagyarmaton és Edelényben rendeztek állásbörzét, ezeken összesen 2200 érdeklődő jelent meg, 1300 kapcsolatfelvétel történt és 300-an tudtak elhelyezkedni.

Október közepén Miskolcon 101 vállalkozás ajánlott 1140 munkahelyet 3000 álláskeresőnek, közülük 123-an kaptak munkát, 381 embert pedig visszahívtak a cégek képviselői. Ózdon 43 cég 1600 állásajánlatára 870-en voltak kíváncsiak, 60-an találtak munkahelyet, és további 220 embernek van esélye az elhelyezkedésre.

Az állásbörzéken átképzést ajánlanak a munkaügyi központ képviselői a nem piacképes szakmákkal rendelkezőknek , és álláskeresési technikák elsajátításával, munkaügyi tanácsadással is segítik őket. A térségben leginkább a vendéglátó és építőipari szakemberekre, valamint a műszaki mérnökökre van igény - fűzte hozzá a főigazgató-helyettes.

Ózdon a helyi Phönix Brv. ügyvezetője, Vincze Tamás gépészmérnököket és CNC-esztergályosokat keresett, kevés sikerrel. A Miskolci Egyetem műszaki karáról érkezett Harcsik Béla tanszéki mérnök hallgatókat toborzott.

Az idén 30 százalékkal nőtt a műszaki mérnökképzésben részt vevők száma, és a korábban végzettek közül mindenki elhelyezkedett - mondta el Dobrozsi Zoltán kedvcsinálóként.

Az észak-magyarországi munkaerő-piaci helyzet tavaly óta romlott: jelenleg a regisztrált álláskeresők száma 88 581, míg egy éve még 81 042 volt. Az álláskeresők száma mindössze Szécsényben csökkent, Tiszaújvárosban, Füzesabonyban és Salgótarjánban viszont 15-21 százalékkal nőtt.

Népszabadság
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk