Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Felére csökentené a hajléktalanok számát a szociális tárca

Egyre fiatalabb és alacsonyabb iskolázottságú emberek élnek az utcán, konstans krízishelyzetben - mondta Szűcs Erika, az új szociális és munkaügyi miniszter Macskássy Izolda festőművész jótékonysági kiállításának megnyitóján a Benczúr Házban. A kiállítás bevételét az utcán élő alkotó művészek támogatására fordítják.

A hajléktalanság összetett kérdés: a lakhatási lehetőség, az egészségi állapot, a foglalkoztatás és a jogvédelem terén egyaránt sok a teendő azért, hogy legyen remény eme életformából a visszatérésre - hangsúlyozta Szűcs Erika, aki a hajléktalanok számát 20-30 ezerre becsülte Magyarországon.
Nagyon fontosnak nevezte a 2007-től 2013-ig tervezett program végrehajtását, valamint azt, hogy a nappali ellátás lehetőségét megteremtsék, 2013-ra pedig a felére csökkentsék a ma utcán élők számát.

Örömét fejezte ki a miniszter, hogy első nyilvános szereplése alkalmából - eltekintve a hivatali, parlamenti munkától - megnyithatja e kiállítást. Ezután röviden méltatta Macskássy Izolda munkásságát, utalva erdélyi gyökereire, majd hozzátette: a művészet, az alkotó munka jelentheti az egyik kitörési lehetőséget a hajléktalan életmódból. Erre számos példa van. A délelőtti vernisszázson fedél nélküli költők és írók saját műveiket olvasták fel. A kiállítás bevételét ugyanis a Vagyunk Otthontalan Művészek Önsegélyező Egyesületének javára ajánlotta fel a festőművész.

Macskássy Izolda már több mint fél évtizede fordítja műveinek eladásából befolyó bevételeit jótékony célra. Ebben a munkában hat éve partnerre talált Lamperth Mónikában, a volt szociális és munkaügyi miniszterben, aki ugyancsak megjelent a rendezvényen. Lamperth megjegyezte, nem is annyira a bevétel a fontos, hanem az, hogy felhívják a figyelmet az utcán élőkre, akik mellett nem lehet elmenni közönyös arccal.
A festményeket a Hotel Benczúrban állították ki, ahol bármikor megtekinthetők. A vásárlás lehetőségének részleteiről is a helyszínen adnak felvilágosítást.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk