Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Felére csökentené a hajléktalanok számát a szociális tárca

Egyre fiatalabb és alacsonyabb iskolázottságú emberek élnek az utcán, konstans krízishelyzetben - mondta Szűcs Erika, az új szociális és munkaügyi miniszter Macskássy Izolda festőművész jótékonysági kiállításának megnyitóján a Benczúr Házban. A kiállítás bevételét az utcán élő alkotó művészek támogatására fordítják.

A hajléktalanság összetett kérdés: a lakhatási lehetőség, az egészségi állapot, a foglalkoztatás és a jogvédelem terén egyaránt sok a teendő azért, hogy legyen remény eme életformából a visszatérésre - hangsúlyozta Szűcs Erika, aki a hajléktalanok számát 20-30 ezerre becsülte Magyarországon.
Nagyon fontosnak nevezte a 2007-től 2013-ig tervezett program végrehajtását, valamint azt, hogy a nappali ellátás lehetőségét megteremtsék, 2013-ra pedig a felére csökkentsék a ma utcán élők számát.

Örömét fejezte ki a miniszter, hogy első nyilvános szereplése alkalmából - eltekintve a hivatali, parlamenti munkától - megnyithatja e kiállítást. Ezután röviden méltatta Macskássy Izolda munkásságát, utalva erdélyi gyökereire, majd hozzátette: a művészet, az alkotó munka jelentheti az egyik kitörési lehetőséget a hajléktalan életmódból. Erre számos példa van. A délelőtti vernisszázson fedél nélküli költők és írók saját műveiket olvasták fel. A kiállítás bevételét ugyanis a Vagyunk Otthontalan Művészek Önsegélyező Egyesületének javára ajánlotta fel a festőművész.

Macskássy Izolda már több mint fél évtizede fordítja műveinek eladásából befolyó bevételeit jótékony célra. Ebben a munkában hat éve partnerre talált Lamperth Mónikában, a volt szociális és munkaügyi miniszterben, aki ugyancsak megjelent a rendezvényen. Lamperth megjegyezte, nem is annyira a bevétel a fontos, hanem az, hogy felhívják a figyelmet az utcán élőkre, akik mellett nem lehet elmenni közönyös arccal.
A festményeket a Hotel Benczúrban állították ki, ahol bármikor megtekinthetők. A vásárlás lehetőségének részleteiről is a helyszínen adnak felvilágosítást.
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek