Megjelent: 11 éve

Felsőoktatás: államilag támogatott képzések 2009-ben

Nem változik az államilag támogatott keretszám a felsőoktatásban a 2009/2010-es tanévben, továbbra is 56 ezer a betölthető helyek száma - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Felsőoktatási Kerekasztal ülését követően.Szakértők szerint az orvosképzést keretszámát növelni, a jogi képzését csökkenteni kellene.

A műszaki és természettudományos képzésben 100-100 hellyel növelték a felvehető hallgatók számát az idei évhez képest, így műszaki területen 4200, természettudományi területen 9700 hallgató tanulhat majd állami támogatottként.

Csökkentették azonban az agrárképzésben és a társadalomtudományi képzésben betölthető keretszámot, előbbiben 100 fővel, utóbbiban 200-zal.

A többi tudományterület keretszámai változatlanok maradtak, a gazdaságtudományi területen 5900, a bölcsészettudományi területen 4800, az informatikai képzésben 4700 vehet részt.
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint nem elfogadható a jogi képzésre elkülönített helyek száma, szerintük ugyanis az idei 1100 helyet, melyet a kerekasztal idén is meghatározott, csökkenteni kellene, ezért átcsoportosítást javasol.

Az egységes, osztatlan képzésben az orvosképzés keretszáma változatlanul 1400 fő marad.

Mesterképzésre 21700 helyet különített el az oktatási tárca a 2009/2010-es tanévre, 2009 júniusában végeznek ugyanis az első, jelentős számú alapképzésben tanuló hallgatók, így nekik biztosítani kell a törvénybe foglalt 35 százalékos keretszámot. Idén 3500 államilag támogatott mesterképzéses hely állt a jelentkezők rendelkezésére.

Felsőfokú szakképzésre jövőre is 12500 helyet különített el az oktatási tárca, Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke azonban azt javasolta, hogy az üresen maradt helyeket fordítsák a vidéki felsőoktatási intézményekbe felvehető keretszámok növelésére.
A Felsőoktatási Kerekasztal döntéséről a kormány határoz majd, ennek időpontja azonban még kérdéses.

Edupress
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Idén is nyolc tanár kapta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat

19. alkalommal adták át a Rátz László tanár úrról elnevezett életműdíjakat. Teljes cikk

Ezt kell átgondolnia a családoknak az egyetemi felvételi kapcsán

Egy államilag finanszírozott helyen tanulónak átlagosan 320 ezer forintos költséggel kell számolnia szemeszterenként. Teljes cikk

Harminchat nap után befejeződött az oktatási dolgozók sztrájkja Horvátországban

A megállapodás értelmében három részletben hat százalékkal növelik a az oktatási dolgozók bérét. Teljes cikk