Megjelent: 12 éve

Felsőoktatás: államilag támogatott képzések 2009-ben

Nem változik az államilag támogatott keretszám a felsőoktatásban a 2009/2010-es tanévben, továbbra is 56 ezer a betölthető helyek száma - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Felsőoktatási Kerekasztal ülését követően.Szakértők szerint az orvosképzést keretszámát növelni, a jogi képzését csökkenteni kellene.

A műszaki és természettudományos képzésben 100-100 hellyel növelték a felvehető hallgatók számát az idei évhez képest, így műszaki területen 4200, természettudományi területen 9700 hallgató tanulhat majd állami támogatottként.

Csökkentették azonban az agrárképzésben és a társadalomtudományi képzésben betölthető keretszámot, előbbiben 100 fővel, utóbbiban 200-zal.

A többi tudományterület keretszámai változatlanok maradtak, a gazdaságtudományi területen 5900, a bölcsészettudományi területen 4800, az informatikai képzésben 4700 vehet részt.
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint nem elfogadható a jogi képzésre elkülönített helyek száma, szerintük ugyanis az idei 1100 helyet, melyet a kerekasztal idén is meghatározott, csökkenteni kellene, ezért átcsoportosítást javasol.

Az egységes, osztatlan képzésben az orvosképzés keretszáma változatlanul 1400 fő marad.

Mesterképzésre 21700 helyet különített el az oktatási tárca a 2009/2010-es tanévre, 2009 júniusában végeznek ugyanis az első, jelentős számú alapképzésben tanuló hallgatók, így nekik biztosítani kell a törvénybe foglalt 35 százalékos keretszámot. Idén 3500 államilag támogatott mesterképzéses hely állt a jelentkezők rendelkezésére.

Felsőfokú szakképzésre jövőre is 12500 helyet különített el az oktatási tárca, Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke azonban azt javasolta, hogy az üresen maradt helyeket fordítsák a vidéki felsőoktatási intézményekbe felvehető keretszámok növelésére.
A Felsőoktatási Kerekasztal döntéséről a kormány határoz majd, ennek időpontja azonban még kérdéses.

Edupress
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Külföldi diákok nem tanulhatnak tovább olyan amerikai egyetemen, ahol csak online oktatás folyik

Az Egyesült Államokban a legtöbb egyetem távoktatást tervez legalább az első félévre. Teljes cikk

Saját pénzükből költöttek a távoktatásra a tanárok

Laptopra, webkamerára, gyorsabb internetelőfizetésre is költöttek a pedagógusok. Teljes cikk

A digitális tanítás a jövőben is része lehet az oktatásnak

A csütörtökön elfogadott módosítás értelmében például a szombatra áthelyezett munkanapokon is lehetőség nyílna a digitális oktatásra. Teljes cikk