Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Felszámolják a Zalai Baromfifeldolgozót

Felszámolási kérelmet nyújtott be a bíróságra a pacsai Zalai Baromfifeldolgozó Kft. tulajdonosai által megbízott végelszámoló, az alig másfél évig működött cég közel száz dolgozója kedden megkapta a felmondólevelét. Az üzem a térség legnagyobb foglalkoztatója volt.

Somogyi Ferenc, a TM-Line Zrt. vezérigazgatója kedden dolgozói gyűlésen jelentette be a korábbi munkavállalóknak, hogy reggel - sürgősséget kérve - benyújtotta a bíróságnak a felszámolási kérelmet. A felmondólevelek átadásával együtt tájékoztatta őket arról is, hogy az elmaradt és a 30 napos felmondási időre járó bérüket a bérgarancia alap terhére fogják a következő hónapokban kifizetni.

A végelszámoló - akit a tulajdonosi taggyűlés április 22-én bízott meg a feladattal - az MTI-nek elmondta: a baromfifeldolgozó vagyona mintegy egymilliárd forintra tehető, ezzel szemben közel 2,6 milliárd forintos tartozása van.

A Zalai Baromfifeldolgozó Kft. 1,5 milliárd forintos beruházással megvalósított, a térség legnagyobb foglalkoztatójának számító pacsai üzemét tavaly februárban avatta fel Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A másfél éves története során volt, hogy 173 dolgozót foglalkoztatott a társaság, amely most 94 dolgozótól válik meg csoportos létszámleépítés keretében. A cégnek jelenleg 15 tulajdonosa van: hat BÉSZ, egy takarmánykeverő, valamint nyolc magánszemély.

Tordai Csaba, a cég utolsó ügyvezetője az MTI kérdésére elmondta: a társaságnak most csaknem 1,2 milliárd forint banki hitele van. A baromfifeldolgozó 2011-es indulásakor 397 millió forint telephely-fejlesztési, valamint 224 millió forint foglalkoztatási támogatást nyert állami és európai uniós forrásból. Azt már Somogyi Ferenc tette hozzá, hogy a dolgozóknak járó munkabér mintegy 40 millió forintot jelent, és időközben megindultak a végrehajtási eljárások is a hitelező bank és az adóhatóság részéről.

Elmondta, hogy a tulajdonosokat írásban felszólította a hiány rendezésére, de ezt ők nem tudták megtenni. Ezek után vagyonértékelővel felmérette az ingatlan és a gépek értéket, eszerint a beruházási értékének nagyjából a 60-70 százalékát érheti el jelenleg a cég vagyona.

Somogyi Ferenc elmondta, hogy a hitelezői igények bejelentése még nem zárult le, de az már bizonyos, hogy a banki tartozáson felül az államtól igénybe vett támogatásokat is vissza kellene fizetni, mert a cég nem teljesítette a kétéves foglalkoztatási kötelezettséget. Ezen felül a szállítóknak is tartozik a baromfifeldolgozó, amelynek az utolsó hónapokban már csak engedményezéssel adtak pulykát a tenyésztők.

A végelszámoló úgy véli, a társaság vagyonát egyben kellene értékesíteni egy magyar vagy külföldi élelmiszerfeldolgozó cégnek, vagy kétszeri sikertelen pályázat után a hitelező bank vehetné meg becsült értéken. A pacsai üzemet bérvágóhídként működtethetné a vásárló, hiszen a térségben jelentős a csirke- és a pulykatenyésztés. Érdeklődők pedig már voltak a banknál és náluk is - jelezte a végelszámoló.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Lidl Magyarország is emeli a béreket 2020-ban

A Lidl Magyarország 7,3 milliárd forintot fordít az idén béremelésre - írják közleményükben. Teljes cikk

Kiemelten fontos a Mátrai Erőmű dolgozóinak megtartása

Bizottság létrehozását kezdeményezi a Mátrai Erőmű átalakításával kapcsolatban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az ügyben... Teljes cikk

Visszavásárolják az alapítók a Prohuman lengyel tulajdonrészét

A lengyel Work Service és a Prohuman magyar alapítói - akik eddig is vezették a céget - tavaly megállapodást kötöttek a Prohuman lengyel kézben... Teljes cikk