Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Főállású rabbit alkalmaz a Moszad

A vallásos munkavállalók megnövekedett száma miatt már főllású rabbit alkalmaz az izraeli titkosszolgálat, a Moszad – írta hétfőn a Mááriv című napilap.

A vallásos ügynökök olyan kérdésekben kérnek tanácsokat, mint a szombati munkavégzési tilalom ügye vagy a kóser étkezési szabályok betartása bizonyos körülmények között.

Az utóbbi években fontos személyiséggé vált rabbi a hírszerző ügynökség központjában szolgál, és hozza határozatait bonyolult, a titkos feladatok elvégzésénél adódó ügyekben a zsidó vallási jog alapján – írta a lap.

„Régen a hadsereg volt főrabbija, Aviháj Roncki tábornok segített a terepen dolgozó ügynököknek, de ma már a Moszad saját rabbija válaszolja meg kérdéseinket” – mesélte egy régi dolgozó.

„Nem csak kóserségi problémák merülnek fel, olykor távoli helyeken kell tisztáznunk bizonyos vallási kérdéseket, ítéleteket kell kapnunk adott akciókkal kapcsolatban” – tette hozzá.

A rabbi elé kerülnek az étkezéssel kapcsolatok kérdések az ellenséges országokban, vagy hogy szombaton miféle akciókban vehetnek részt, és mit tilt a vallás.

A Moszad rabbijának nevét nem szabad nyilvánosságra hozni. Korábban a hírszerzésnél és a fegyveres erőknél szolgálóknak vallásos szolgáltatásokat nyújtó úgynevezett katonai rabbinátusban dolgozott. Eleinte nem akarta elvállalni ezt a feladatot, de miután a munkához több rabbi áldását adta, kötélnek állt.

„Minden egyes kérdés mögött egy ember hite áll, és döntéseket kell hozni a válaszokhoz” – mondta egy a lapnak nyilatkozó Moszad-ügynök. A szervezet saját rabbija a súlyos felelősséget megosztja még egy vallási szaktekintéllyel, aki a katonai rabbinátuson dolgozva minden héten egy napon át szakvéleményével az ügynökök rendelkezésére áll.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek