Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Főállású rabbit alkalmaz a Moszad

A vallásos munkavállalók megnövekedett száma miatt már főllású rabbit alkalmaz az izraeli titkosszolgálat, a Moszad – írta hétfőn a Mááriv című napilap.

A vallásos ügynökök olyan kérdésekben kérnek tanácsokat, mint a szombati munkavégzési tilalom ügye vagy a kóser étkezési szabályok betartása bizonyos körülmények között.

Az utóbbi években fontos személyiséggé vált rabbi a hírszerző ügynökség központjában szolgál, és hozza határozatait bonyolult, a titkos feladatok elvégzésénél adódó ügyekben a zsidó vallási jog alapján – írta a lap.

„Régen a hadsereg volt főrabbija, Aviháj Roncki tábornok segített a terepen dolgozó ügynököknek, de ma már a Moszad saját rabbija válaszolja meg kérdéseinket” – mesélte egy régi dolgozó.

„Nem csak kóserségi problémák merülnek fel, olykor távoli helyeken kell tisztáznunk bizonyos vallási kérdéseket, ítéleteket kell kapnunk adott akciókkal kapcsolatban” – tette hozzá.

A rabbi elé kerülnek az étkezéssel kapcsolatok kérdések az ellenséges országokban, vagy hogy szombaton miféle akciókban vehetnek részt, és mit tilt a vallás.

A Moszad rabbijának nevét nem szabad nyilvánosságra hozni. Korábban a hírszerzésnél és a fegyveres erőknél szolgálóknak vallásos szolgáltatásokat nyújtó úgynevezett katonai rabbinátusban dolgozott. Eleinte nem akarta elvállalni ezt a feladatot, de miután a munkához több rabbi áldását adta, kötélnek állt.

„Minden egyes kérdés mögött egy ember hite áll, és döntéseket kell hozni a válaszokhoz” – mondta egy a lapnak nyilatkozó Moszad-ügynök. A szervezet saját rabbija a súlyos felelősséget megosztja még egy vallási szaktekintéllyel, aki a katonai rabbinátuson dolgozva minden héten egy napon át szakvéleményével az ügynökök rendelkezésére áll.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter