Megjelent: 15 éve

Foglalkoztatási hét Brüsszelben

images

images

Az Európai Bizottság Foglalkoztatás és Szociálisügyi Főigazgatósága, valamint az Európai Parlament támogatásával április 12-14. között szervezett programok középpontjában az Európai Unió 2004. májusi bővítése állt. "Tíz új tagállam - új lehetőségek százai" szlogen fejezte ki ezt a törekvést, és a rendezők különösen az új tagállamok részvételére számítottak, nekik szántak hangsúlyos szerepet mind a szakmai konferencián, mind pedig a kiállításon.

A konferenciát "Európa foglalkoztatási célkitűzéseinek megvalósítása - az újragondolt Lisszaboni Stratégia és az Európai Szociális Alap felülvizsgálata" címmel rendezték meg. A témaválasztás szinte magától értetődő volt, tekintettel a Lisszaboni Stratégiának a jelenleg folyó félidős értékelésére és felülvizsgálatára; a Wim Kok vezette két munkacsoportnak a Stratégia megvalósításáról szóló 2003. illetve 2004. év végi jelentésére, illetve arra, hogy az Európai Tanács márciusi ülésének középpontjában a Lisszaboni Stratégia állt.

A konferencia egyedülálló lehetőséget biztosított arra, hogy a résztvevők áttekintsék a Lisszaboni Stratégiával kapcsolatos legújabb fejleményeket, illetve vitát folytassanak az alábbi témákban:

 • a kormányok foglalkoztatási tervei és kötelezettségvállalásai - ideértve a tavaszi Európai Tanács eredményeit is -, illetve a szociális partnerek ezzel kapcsolatos reakciói,
 • milyen módon tervezi az EU felülvizsgálni pénzügyi eszközeit - különös tekintettel az Európai Szociális Alapra - többek között a regionális különbségek felszámolásával összefüggésben,
 • az EU foglalkoztatási prioritásai és irányvonalai (amelyek a Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács júniusi ülésének napirendjén szerepelnek jóváhagyásra.)

  A konferencia és a kapcsolódó kiállítás ezen kívül jó alkalmat biztosított a sikeres regionális és helyi munkahelyteremtő projektekkel kapcsolatos tapasztalatok megosztására, illetve az Unió különböző szakpolitikájára (esélyegyenlőség, szociális beilleszkedés) vonatkozó információcserére.

  A konferencia megnyitó plenáris ülésén François Biltgen, luxemburgi munkaügyi miniszter, Odile Quintin, az Európai Bizottság főigazgatója, Anders Gustâv, a Régiók Bizottsága Gazdasági és Szociálpolitikai Albizottságának (ECOS) elnöke és Henri Malosse, a Gazdasági és Szociális Bizottság (ECOSOC) Foglalkoztatással, Szociális ügyekkel és Állampolgársággal foglalkozó szekciójának elnöke mellett beszédet tartott Csizmár Gábor, a munkaügyi tárca vezetője is az újonnan csatlakozott tagállamok nevében.

  A szakmai programok között került sor a magyar panelbeszélgetésre, amelynek központi témája a magyar foglalkoztatási stratégia kialakítása és annak eddigi végrehajtása volt.

  A panelbeszélgetésen a hazai foglalkoztatáspolitika formálásában és végrehajtásában résztvevő tárcák (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, Oktatási Minisztérium, Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium) vezetői, felsőszintű képviselői közösen vettek részt. Az FMM részéről Dr. Garzó Lilla foglalkoztatáspolitikai helyettes államtitkár asszony és Dr. Simonyi Ágnes nemzetközi helyettes államtitkár asszony adtak elő. A beszélgetés moderátora Dr. Ladó Mária integrációs és nemzetközi főigazgató asszony volt. Sikerült bemutatnunk, hogy hogyan alakítottuk ki közösen, konszenzusra épülően a legfontosabb stratégiákat, és hogyan hangoljuk össze a gyakorlati lépéseinket.

  A Project Showcase programpont keretében magyar részről Levin Helga, az FH főosztályvezető asszonya tartott előadást a magyarországi pályakezdő és roma programokról.


  Forrás: FMM Integrációs és Nemzetközi Főosztály
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter