Göncz: európai roma stratégia kell "/>
Megjelent: 9 éve

Göncz: európai roma stratégia kell

"Nyugat-Európában ugyanúgy meg kell teremteni az emberhez méltó életkörülményeket a romák számára, mint a kontinens keleti felén, még akkor is, ha másik EU-tagállamból érkeztek." - nyilatkozta Göncz Kinga szocialista képviselő.

Az Európa szerte nagy port fölvert tavaly nyári franciaországi kitoloncolásokat követően azért látogattak szocialista EP-képviselők Párizs környékére, hogy megismerkedjenek azokkal az ellenpéldákkal, amelyek alternatívát jelentenek a külföldi romák lakta bádogvárosokhoz képest.


A küldöttség több olyan baloldali vezetésű települést keresett föl, amelynek elöljárói szívükön viselik a területükön élő minden ember sorsát, igyekeznek segíteni a romák beilleszkedését, és az ott tartózkodásuk legalizálását. A küldöttség által fölkeresett két helységben, Aubervilliers-ben és Saint-Denis-ben a családoknak normális lakáskörülményeket biztosítanak, a gyerekeknek tanulási lehetőséget, a felnőtteknek lehetőség szerint munkát, de mindenekelőtt a legális tartózkodáshoz szükséges papírokat.

"Látogatásunk legfőbb tanulsága, hogy a roma ügy nem csak a mi régiónk problémája. Nyugat-Európában ugyanúgy meg kell teremteni az emberhez méltó életkörülményeket a letelepedni szándékozó romák számára, mint a kontinens keleti felén" - mondta Göncz Kinga. "Szerencsére mindenütt vannak helyi hatóságok, amelyek tenni próbálnak az emberhez méltatlan körülmények ellen. A megismert franciaországi projektek sikeres, modellként követendő példák, amelyek azt is bizonyítják, hogy mekkora szükség van a romák társadalmi befogadását célzó európai stratégiára. Ezek a kezdeményezések ugyanazokba az akadályokba ütköznek, mint a hasonló magyarországiak, vagy más tagállambéliek: a szükséges EU-támogatás lassan és késve érkezik, rövid időtartamra szól, nehezen alkalmazható a helyi körülményekhez. Ha sikerül keresztülvinni az elképzeléseinket, és elfogadtatni a roma stratégiát az Európai Parlamentben, majd a tagállamok képviselőiből álló Tanácsban, ezen a téren is kedvező változásokat érhetünk el" - hangsúlyozta Göncz Kinga.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter