Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Hamarosan dönteni kell az egy százalékokról

A 2012. évi személyi jövedelemadó 1+1 százalékának felajánlási határideje május 21. - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Aki még nem tett 1+1 százalékos felajánlást, és személyijövedelemadó-bevallását sem juttatta el a NAV-hoz, még megteheti a bevallás részeként benyújtott EGYSZA lapon, amely megtalálható a bevallási nyomtatványcsomagban, illetve letölthető a NAV honlapjáról az internetes bevalláskitöltő program részeként is - írja hétfői közleményében az adóhatóság. Az elektronikusan beküldött bevallások részeként, az Ügyfélkapun keresztül is el lehet juttatni a rendelkező nyilatkozatokat.

Ha valaki az adóbevallási nyomtatványon vagy az egyszerűsített bevallási lehetőség választásával egyidejűleg nem rendelkezett személyi jövedelemadója 1+1 százalékáról, illetve rendelkező nyilatkozatait elmulasztotta átadni munkáltatójának, akkor is lehetősége van még felajánlást tenni. A rendelkező nyilatkozatokat a bevallás módjától függetlenül postán vagy személyesen, lezárt - a rendelkező magánszemély adóazonosító jelével ellátott - borítékban vagy elektronikusan, az Ügyfélkapun keresztül önállóan is el lehet juttatni a NAV-hoz 2013. május 21-ig.

A magánszemélyek 1997 óta ajánlhatják fel befizetett személyi jövedelemadójuk 1 százalékát, 1998 óta pedig 1+1 százalékát a törvényben megjelölt kedvezményezetteknek. A rendelkezésre jogosultak közel fele azonban annak ellenére nem él ezzel a támogatási lehetőséggel, hogy ez nem járna számára költséggel.

A NAV korábbi adatai szerint 2012-ben a 4,494 millió adózóból 3,239 millió (72 százalék) nyilatkozhatott volna összesen 21,94 milliárd forintról. Ténylegesen azonban csak 1,835 millió adózó tett felajánlást, a felajánlott 12,45 milliárd forint a felajánlható keret 56,7 százalékát tette ki.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk