kapubanner for mobile
Megjelent: 3 hete

Hankó Balázs: A kormány célja, hogy Magyarország világbajnok legyen a szakképzésben

A kormány célja, hogy Magyarország a legjobb tíz innovátor ország közé kerüljön 2030-ra Európában, és "világbajnok legyen a szakképzésben" - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szombaton Budapesten, az Informatikai Oktatási Konferencián.

Hankó Balázs kiemelte: az informatikai felsőoktatás, a szakképzés, a felnőttképzés és az innováció olyan tudásszolgáltató rendszert alkot, amelynek a gazdasági szereplők folyamatosan változói igényeit kell biztosítania, mert ezek az ágazatok a gazdasági jövőképesség motorjai. Ez összhangban áll azokkal a kormányzati tervekkel, hogy a foglalkoztatottsági ráta a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra emelkedjen az évtized végére - tette hozzá.

A tudásszolgáltató rendszerekben jelentős előrelépés ért el Magyarország az elmúlt években. Öt éve még 7, ma már 12 magyar egyetem van a világ legjobb 5 százalékában, a magyar innováció is szintet lépett. A magyar informatikai szakképzés Euróba-bajnok - mondta az államtitkár, utalva a Szakmák Európa-bajnokságán (EuroSkills 2023) elért magyar sikerekre. Úgy fogalmazott: "ambíciónk se lehet más, mintsem hogy világbajnokká tegyük a magyar szakképzést".

A globális népességszám rangsorában Magyarország a 96., a gazdasági teljesítményt mérve (GPD) 49., míg innovációban a 33. helyen áll, gyártási csúcstechnológia terén is a világ élvonalában van - ismertette.

A célok között jelölte meg, hogy 2030-ra egy magyar egyetem is szerepeljen a világ legjobb 100 felsőoktatási intézménye között és három Európa 100 legjobbja között; a felnőttképzésben részt vevők arányát pedig a jelenlegi 60 százalékról 70 százalékra emelkedjen.

Az IT-felsőoktatáról szólva kiemelte a hat szemeszteren át tartó, projekt- és csapatmunka-alapú, gyakorlatorientált üzemmérnök-informatikus képzést (BProf). Ez a képzési rendszer a szakképzésben végzetteknek nyújt továbblépést, legnagyobb előnye, hogy a tananyag a vállalati gyakorlatban hasznosítható.

Az informatikai felsőoktásban cél, hogy minden második diák az egyetem mellett olyan feladatot végezzen, amely megfelel a képzési területének, és ezt kreditpontokkal is lehetne ösztönözni - mondta.

A duális szakképzésben feladat, hogy az informatikai területen biztosítsák a szereplőknek a duális partnerséget. Ehhez finanszírozási ösztönzők, a cégek érdekeltté tétele és megfelelő képzési tananyag kialakítása szükséges - részletezte az államtitkár. Hankó Balázs szorgalmazta az informatikai felsőoktatásban már ismert jó gyakorlatok átültetését a duális szakképzésbe. Utóbbira kitérve elmondta, hogy az ágazat megújítása a Szakképzés 4.0 stratégiának köszönhetően a 2020-as évek óta jól halad, és a piaci szereplők bevonásával, az igényeiknek megfelelő versenyképes képzést biztosít - mondta.

Ehhez hozzájárultak a kormányzati intézkedések: az idén a 32 százalékot meghaladó bérfejlesztés mellett folytatódott a digitális tananyag bővítése, az e-kréta rendszerben a digitális tananyagok száma eléri a 700-at - tette hozzá. A szakképzésben 2024 a fejlesztés éve: a kormány 96 milliárd forint forrást ad 31 szakképző intézmény számára eszközbeszerzésre, 21. századi felételeket biztosítva - hangsúlyozta. A felsőoktatás és a szakképzés összekapcsolására példaként említette, hogy a szakképzésben eltöltött plusz egy év után a diákok a felsőoktatásban elszámolható kreditpontokat kaphatnak, a legkiválóbbak az ötödik évükben már előzetes hallgatói jogviszonyba kerülhetnek.

Megerősítette: a kormány ösztönzi az együttműködést a felsőoktatási és szakképző intézmények, valamint a vállalatok között, bármelyik fél oldaláról is érkezzen ilyen megkeresés, mert ez a rugalmas együttműködés segíthet a 2030-ra kitűzött kormányzati célok elérésében.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Fülöp Attila: Magyarországon csaknem 50 százalékos a megváltozott munkaképességű emberek foglakoztatási rátája

A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, jelenleg 150 ezer megváltozott munkaképességű embernek van munkahelye. Teljes cikk

Felmérés: így hat a fizikai dolgozókra a munkahelyi zenehallgatás

Egy friss kutatásban mindössze a dolgozók 6 százaléka érezte úgy, hogy a zene elvonja a figyelmét a munkáról. Teljes cikk