Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Harmadik hete tart a sztrájk a Broadway-n

Továbbra sincs megegyezés a New York-i színházi sztrájk ügyében; az immár harmadik hete sztrájkoló díszletezőmunkások munkabeszüntetése folytatódik.

A színházak tulajdonosai és a producerek, valamint a színházi munkások között a hétvégén egyeztetések kezdődtek, amelyek azonban kedd reggel kudarcba fulladtak. A díszletezők november 10-én kezdtek sztrájkot a szerintük tisztességtelen bérezés miatt. Szakszervezetük, a 121 éve alapított Local One először hirdetett munkabeszüntetést.

A színházi munkások tiltakozása miatt továbbra sem gördül fel a függöny 26 teátrumban, az idény olyan sikerdarabjainak előadásai maradnak el, mint a Mamma Mia!, a Wicked, a Jersey Boys vagy a Hair Spray. A Manhattan szívében fekvő híres színházi negyedben csak nyolc olyan színház nem szakította meg előadásait, ahol nem mérgesedett el a díszletezők és a producerek között a helyzet.

A színházi munkások - villanyszerelők, ácsok, hang- és világítástechnikusok, díszletkezelők, kellékesek - és a producerek képviselői egész éjszaka egyeztettek, eredmény nélkül - közölte Bruce Cohen, a Local One szóvivője, aki azt is elmondta, hogy a tárgyalások újrafelvételéről sincs megállapodás.

A New York-i városvezetés szakértőinek becslése szerint a sztrájk napi kétmillió dolláros bevételkiesést jelent. A szakszervezet szerint a Broadway üzleteinek forgalomcsökkenését számolva naponta összesen 17 millió dolláros veszteség keletkezik.

A tárgyalások fő kérdése: mennyi díszletezőmunkásra van szükség egy-egy darab színre viteléhez. A színházak vezetése a minimálisra akarja csökkenteni a díszletezők számát, "rugalmasságra" törekszik. A szakszervezet viszont nem egyezik bele az állások számának csökkentésébe, védve tagjainak "nehezen megszerzett munkalehetőségeit".

A megállapodás eléréséig a munkások folytatják a sztrájkot, naponta két-három műszakban, egymást váltva tüntetnek a teátrumok bejárata előtt a rendőrségi kordonnal elkerített járdarészeken.

Follow hrportal_hu on Twitter