Megjelent: 16 éve

Hatvanezer bankár kerülhet az utcára

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnik meg a londoni Cityben az idén és jövőre a súlyos pénzügyi válság miatt; a banki munkahelyek száma ezzel a tíz évvel ezelőtti szintre zuhan vissza - jósolta hétfőn megjelent friss előrejelzésében az egyik legnagyobb független londoni gazdaságelemző ház.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR), amely rendszeres prognózisokat tesz közzé a citybeli foglalkoztatási kilátásokról, most azzal számol, hogy 2008-ban 28 ezerrel, jövőre további 34 ezerrel csökken a banki alkalmazottak száma a londoni pénzügyi központban, ahol tavaly még átlagosan csaknem 353 ezren dolgoztak úgynevezett City típusú befektetési banki munkakörökben.

A CEBR hétfői előrejelzése szerint a hatalmas leépítések nyomán 2009-ben átlagosan kevesebb mint 291 ezer bankár dolgozik majd a Cityben; ehhez hasonló citybeli foglalkoztatást legutóbb 1998-ban mértek.

A ház szerint a legsúlyosabban érintett befektetési banki szektor a vállalati finanszírozás lesz, mivel a vállalati egyesülési és felvásárlási tranzakciók iránti kereslet messze a 2007-ben mért csúcs alá zuhan. A CEBR prognózisa szerint erről a területről a 15 ezer alkalmazott felét elküldik a következő két évben.

A származékos pénzpiaci termékek szakterületén is súlyos, 46 százalékos leépítéssel számolnak a CEBR londoni elemzői, tekintve, hogy az ilyen "egzotikus" és nehezen átlátható banktermékek kereslete gyakorlatilag elpárolgott.

A ház szerint a hitelpiaci válság az 1930-as évek óta nem látott súlyosságú pénzügyi krízissé fajult, vírusként fertőzi a globális piacot és világgazdasági recesszióval fenyeget.

Az előrejelzés szerint, ha majd a por leülepszik, egy egész másfajta City képe fog kibontakozni: sokkal szigorúbbak lesznek a szabályozók és kockázatkezelési eljárások, és nagyobb hangsúlyt kap a tranzakciók előtti gondos vizsgálat.

A CEBR a minap a citybeli prémiumok meredek zuhanását is jósolta: múlt héten erről kiadott külön prognózisában 3,553 milliárd fontra becsülte a City befektetési banki alkalmazottainak kiosztandó idei jutalmak összegét. Ez csaknem ötmilliárd fonttal kevesebb lenne a tavalyi 8,514 milliárd fontnál, és 60 százalékkal maradna el minden idők legmagasabb prémiumösszegétől, a 2006-os jutalmazási szezonban kifizetett 8,808 milliárd fonttól.

A CEBR szerint jövőre még az ideinél is vékonyabbak lesznek a prémiumborítékok a Cityben: 2009 végére a ház 2,769 milliárd font összjutalmat jósol a londoni bankároknak. Ez az összeg már 70 százalékkal lenne kevesebb a 2006-os csúcspontnál.
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Több mint 11 éves mélypontra csökkent a munkanélküliség Törökországban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,5 százalék után májusban 8,4 százalékra, 2012 novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a... Teljes cikk

Ezzel indokolja a görög kormány a hatnapos munkahét bevezetését

A parlament által bevezetett hatnapos munkahétről szóló új törvény július 1-jén lépett hatályba Görögországban. Teljes cikk

Komoly leépítésbe kezd a legnagyobb román informatikai cég

A döntés körülbelül 400 munkavállalót érint. Teljes cikk