Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Hazánkban a legnagyobb a keresetek közötti szakadék

A fejlett államok közül az utóbbi évtizedben Magyarországon nőtt a leggyorsabban a keresetek közti egyenlőtlenség. Tíz éve még az Egyesült Államok állt az első helyen, mára hazánk vette át a kétes dicsőségű posztot a legnagyobb és legalacsonyabb jövedelmű 10 százalék közötti különbség szempontjából az OECD által vizsgált húsz ország listáján - írta szombati számában a Népszabadság.

images

A világ legfejlettebb országait tömörítő, párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a napokban közzétett jelentésében megállapítja, hogy miközben milliók élvezik a globalizáció előnyeit, a munkások egy része kedvezőtlenebb helyzetbe került. A vizsgált húsz ország közül egyedül Írországban és Spanyolországban sikerült mérsékelni a társadalmi szakadékot azáltal, hogy az elmúlt évtizedben a kereseti különbségek csökkentek.

Egy évtized alatt Magyarországon közel 35 százalékkal tovább nőtt a keresők felső és alsó tíz százalékának bevételei közti szakadék, amely nagyságrendjében immár megközelíti a hat az egyhez arányt.

Az OECD olyan foglalkoztatási politikát javasol, amely kellő biztonság közepette segíti elő az átképzést, a szakmaváltást - olvasható a lapban.

Follow hrportal_hu on Twitter