Megjelent: 3 éve

Hiába kapott leveleket, Áder mégis aláírta a CEU-törvényt

Ma még a korábbi ENSZ főtitkár, Kiofi Annan, és a világhírű nyelvészprofesszor Noam Chomsky is arra kérte Áder Jánost, hogy ne írja alá a felsőoktatási törvény módosítását, a köztársasági elnök ezt az esti órákban mégis megtette. A Sándor-palotánál ez után spontán tüntetés kezdődött. A CEU rektora pedig közleményt adott ki, a hírre reagálva.

Áder János kihasználta a rendelkezésére álló öt napot, hogy átgondolja a törvényt, de végül nem küldte vissza sem a parlamentnek, sem nem küldte normakontrollra az Alkotmánybíróság elé.

Aláírta a felsőoktatási törvény módosítását, ami nagyjából ellehetetleníti a CEU működését Magyarországon. A törvény ellen és az oktatás szabadságáért vasárnap több tízezren tüntettek Budapesten és a világ több nagyvárosában.

A törvény szerint a külföldi egyetemek működéséhez államközi szerződés szükséges, valamint az adott egyetemnek a székhelyén is kellene campusszal rendelkeznie, amely a CEU-nak nincsen az Egyesült Államokban.

A köztársasági elnök elrendelte a törvény kihirdetését, írja az Index. Áder János közleményben magyarázza a döntését: „Az elmúlt napokban a törvényjavaslattal kapcsolatban különböző alkotmányos aggályok merültek fel. A rendelkezésemre álló időben megvizsgáltam a törvény alkotmányosságát és a nemzetközi szerződéseknek való megfelelését. Megállapítottam, hogy a törvénymódosítás a tanulásnak és tanításnak az Alaptörvény X. cikkében rögzített szabadságát nem sérti. Hasonlóan nem sérül az Alaptörvény azon rendelkezése, amely önállóságot biztosít a felsőoktatási intézmények számára a kutatás és a tanítás tartalmát és módszereit illetően.”

A államfő egyben felkérte a kormányt, "az érintettekkel haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az új törvényi rendelkezések végrehajtása érdekében”. Egyben jelezte, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemek magas színvonalú munkája folytatásának feltételei biztosítottak lesznek.

A Sándor-palota előtt spontán tüntetés kezdődött a hír nyilvánosságra kerülése után.

Közben Soros György megüzente a CEU diákjainak és tanárainak, hogy elkötelezettek az intézmény Budapesten tartása mellett: "Kidolgozott terveink vannak, hogy biztosíthassuk a jövőben is a tanulást, a tanítást és a kutatást" - idéz a levélből a hvg.hu.

A CEU rektora, Michael Ignatieff közleményt adott ki, amelyben leírták, hogy az intézmény minden rendelkezésére álló jogorvoslati eszközzel élni fog. Továbbra is kész tárgyalni a kormánnyal, bár eddigi ebbéli igyekezetüket visszautasították. A tanszabadság a rektor szerint azonban nem alku tárgya, az csak az alapja lehet a tárgyalásoknak.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezzel a javaslatcsomaggal készül a kormány a járvány második hullámára

A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag,... Teljes cikk

VOSZ: a kata szigorítása erősítheti a válsághullámot a kisvállalkozók körében

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a büntetőadó nem oldja meg a rejtett foglalkoztatás problémáját. Teljes cikk