Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Hiába kapott leveleket, Áder mégis aláírta a CEU-törvényt

Ma még a korábbi ENSZ főtitkár, Kiofi Annan, és a világhírű nyelvészprofesszor Noam Chomsky is arra kérte Áder Jánost, hogy ne írja alá a felsőoktatási törvény módosítását, a köztársasági elnök ezt az esti órákban mégis megtette. A Sándor-palotánál ez után spontán tüntetés kezdődött. A CEU rektora pedig közleményt adott ki, a hírre reagálva.

Áder János kihasználta a rendelkezésére álló öt napot, hogy átgondolja a törvényt, de végül nem küldte vissza sem a parlamentnek, sem nem küldte normakontrollra az Alkotmánybíróság elé.

Aláírta a felsőoktatási törvény módosítását, ami nagyjából ellehetetleníti a CEU működését Magyarországon. A törvény ellen és az oktatás szabadságáért vasárnap több tízezren tüntettek Budapesten és a világ több nagyvárosában.

A törvény szerint a külföldi egyetemek működéséhez államközi szerződés szükséges, valamint az adott egyetemnek a székhelyén is kellene campusszal rendelkeznie, amely a CEU-nak nincsen az Egyesült Államokban.

A köztársasági elnök elrendelte a törvény kihirdetését, írja az Index. Áder János közleményben magyarázza a döntését: „Az elmúlt napokban a törvényjavaslattal kapcsolatban különböző alkotmányos aggályok merültek fel. A rendelkezésemre álló időben megvizsgáltam a törvény alkotmányosságát és a nemzetközi szerződéseknek való megfelelését. Megállapítottam, hogy a törvénymódosítás a tanulásnak és tanításnak az Alaptörvény X. cikkében rögzített szabadságát nem sérti. Hasonlóan nem sérül az Alaptörvény azon rendelkezése, amely önállóságot biztosít a felsőoktatási intézmények számára a kutatás és a tanítás tartalmát és módszereit illetően.”

A államfő egyben felkérte a kormányt, "az érintettekkel haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az új törvényi rendelkezések végrehajtása érdekében”. Egyben jelezte, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemek magas színvonalú munkája folytatásának feltételei biztosítottak lesznek.

A Sándor-palota előtt spontán tüntetés kezdődött a hír nyilvánosságra kerülése után.

Közben Soros György megüzente a CEU diákjainak és tanárainak, hogy elkötelezettek az intézmény Budapesten tartása mellett: "Kidolgozott terveink vannak, hogy biztosíthassuk a jövőben is a tanulást, a tanítást és a kutatást" - idéz a levélből a hvg.hu.

A CEU rektora, Michael Ignatieff közleményt adott ki, amelyben leírták, hogy az intézmény minden rendelkezésére álló jogorvoslati eszközzel élni fog. Továbbra is kész tárgyalni a kormánnyal, bár eddigi ebbéli igyekezetüket visszautasították. A tanszabadság a rektor szerint azonban nem alku tárgya, az csak az alapja lehet a tárgyalásoknak.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kiegészült a gyod szempontrendszere

Új ponttal egészült ki a gyermekek otthongondozási díjával (gyod) kapcsolatos állapotvizsgálat szempontrendszere az autisták esetében, miután az... Teljes cikk

A Balaton környékén ellenőriz a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július második felében országos ellenőrzési akciót indít a Balaton környéki településeken - írják közleményükben. Teljes cikk

Több lépésben kellene az szja-t 9 százalékra csökkenteni

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint több lépésben kellene a jelenlegi 15 százalékról kilenc százalékra vagy még... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár