Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Hiányszakmát tanulhatnak a munkanélküliek a Nyugat-dunántúli régióban

Kétezerötszáz munkanélküli átképzését kezdik meg a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében a Nyugat-dunántúli régióban, a tanfolyamok szeptemberben és októberben indulnak a munkaügyi központokban - közölte Kiss Ambrus, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója.

A 2008-2011 közötti időszakban a TÁMOP 1.1.2 programra több mint 53 milliárd forint állt rendelkezésre, ebből a Nyugat-dunántúli régióban 4,4 milliárd forint támogatás használható fel. A program első szakasza lezárult, a második szakaszban 2,3 milliárd forint áll rendelkezésre - ismertette.

A világméretű gazdasági válság miatt a TÁMOP program négy célcsoportja - alacsony iskolai végzettségűek, pályakezdők, 50 évnél idősebb munkanélküliek és a gyermekgondozási, ápolási támogatásról a munkaerőpiacra visszatérők mellett - a recesszió miatt állásukat vesztők kötelező megsegítésével is kibővült - hangoztatta.

A következő négy hétben a régió munkaügyi központjaiban hetven olyan tanfolyam indul vagy indult, amely az álláskeresők elhelyezkedési esélyeit kívánja növelni. Az induló képzéseknél - amely a tervek szerint 2500 embert érint majd - elsősorban az úgynevezett hiányszakmákra összpontosítottak, de vannak olyanok is a kínálatban, például a nyelvi képzések, amelyekkel a már meglévő munkaerő-piaci értékek megőrzése, karbantartása, az álláskeresők versenyképességének növelése a cél.

A program keretében indul például Győrben kéz- és lábápoló, könnyűgépkezelő, szoftverüzemeltető, hegesztő, ruházati eladó, közterület-felügyelő, szerkezetlakatos, szakács, élelmiszer-eladó, szociális gondozó és pincér képzés, de német és angol alapfokú nyelvtanfolyam is.

Vas megyében fakitermelő, hegesztő, ügyviteli gyakorló, villanyszerelő, vendéglátó eladó, tb-ügyintéző, biztonsági őr, pincér, ápoló, gyógymasszőr, ács, állványozó, és ruházati eladó tanfolyam indul, Zalában pedig egyebek között parkgondozó, bérügyintéző, sütőipari munkás, pénzügyi és számviteli ügyintéző, irodai asszisztens, valamint takarító szakmában indulnak képzések.

Kiss Ambrus elmondta: terveik között szerepel, hogy ha pótlólagos forráshoz jutnak - például a TÁMOP programban országosan rendelkezésre álló összegek átcsoportosításával, újabb 2500 ember számára tudnak majd hasonló képzéseket, tanfolyamokat hirdetni, illetve nyújthatnak a munkaügyi központok újabb bérjellegű támogatásokat, valamint az egyes célcsoportokhoz kötődő speciális szolgáltatásokat.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk