Megjelent: 10 éve

Hosszabb lesz a szülési szabadság - szavazott az Európai Parlament

Az Európai Parlament elfogadta azt a javaslatot, amely könnyíthet a gyermeket vállaló családokon. A képviselők többsége megszavazta, hogy a szülési szabadság minimális időtartamát 14 hétről 20, száz százalékban fizetett hétre hosszabbítanák meg az egész unióban.

A törvénytervezet a kéthetes fizetett apasági szabadság bevezetését is előírja. A jogszabály unió szerte elfogadott minimális előírásokat állapítana meg, amelytől a kedvezőbb szabályokat alkalmazó tagállamok eltérhetnének.

Az Európai Parlament elfogadta azt a szakbizottsági javaslatot, amely szerint a munkáltató a terhesség kezdetétől legalább a szülési szabadságot követő fél évig nem bocsájthatja el a kismamát. A szülő nőnek jogában állna visszatérni korábbi állásába vagy egy azzal fizetésben, szakmailag és a feladatokban egyenértékű munkába.

A képviselők által elfogadott módosítás szerint a várandósokat nem kötelezhetnék éjszakai munkavégzésre, illetve túlórára a szülés időpontját megelőző tíz hétben és a szoptatás alatt, ha ez veszélyt jelenthet az anyára vagy a magzatra.

Az Európai Bizottság még 2008 októberében javasolta a hatályos jogszabályok felülvizsgálatát a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 2000-ben kihirdetett az anyaság védelméről szóló egyezménye alapján.

A most megszavazott javaslat azonban az alapötleten jóval túlmegy. A tervezetet most visszautalják a nemzeti kormányok illetékes minisztereihez, akik az uniós parlamentnek is elfogadható kompromisszumot kell hozzanak a kérdésben.

InfoRádió
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter