Megjelent: 4 éve

Így juthatsz ki Angliába - magyar karriersztori

Polgár Erika minőségbiztosítási ellenőrként dolgozik London Kingston kerületében egy idősgondozással foglalkozó ncégnél. Az eredetileg magyar - könyvtár szakos tanárnő idén 5. éve él Angliában.  A kalandos álláskeresése után végül célba ért törökszentmiklósi hölgy úgy érzi: mára már pazarul beilleszkedett, és remekül megállja a helyét a szigetországban, ám azt sem rejti véka alá, hogy az első néhány hónap túlélése kőkemény. Ez vízválasztó lehet a külföldön munkát vállalók számára.

Polgár Erika minőségbiztosítási ellenőrként dolgozik London Kingston kerületében egy idősgondozással foglalkozó ncégnél. Az eredetileg magyar - könyvtár szakos tanárnő idén 5. éve él Angliában.  A kalandos álláskeresése után végül célba ért törökszentmiklósi hölgy úgy érzi: mára már pazarul beilleszkedett, és remekül megállja a helyét a szigetországban, ám azt sem rejti véka alá, hogy az első néhány hónap túlélése kőkemény. Ez vízválasztó lehet a külföldön munkát vállalók számára.

„Mit vár magyar munkavállalóként a Brexit után?” Mi mással is kezdhetnénk a beszélgetést, miután kiderült, hogy a múlt csütörtöki népszavazáson a britek többsége az EU-ból való kilépés mellett szavazott.

Ezt várja Erika a Brexit után

Erika bizakodó: "Mivel keresett hiányszakmában dolgozom, amit  itt nagyon megbecsülnek, úgy gondolom, hogy a már kinttartózkodó magyaroknak egyelőre nem kell változásokra számítaniuk, és szerintem a későbbiekben is lehet majd Angliában munkát vállani - csak a jövőben valószínűleg szigorítani fogják a bevándorlási feltételeket, és az ide érkezőknek nagyobb elvárásoknak kell megfelelni. Elképzelhetőnek tartom, hogy a kinti munkavállaláshoz engedélyeket kell majd kiváltani, vagy regisztrálni a helyi hatóságoknál.”

A lakáshitel törlesztése és a nyelvtanulás vitte ki

Polgár Erika Törökszentmiklóson élt, tanárként dolgozott, aztán szerencsét próbált Londonban. Túlélte az első kritikus fél évet, most már feljebb lépett munkahelyén.

Erika - részben anyagi, részben kulturális tapasztalatszerzési céloktól vezérelve – 2011 szeptemberében vágott neki a kalandnak, és érkezett meg az országba. "Egyrészt volt egy még kifizetésre váró lakáshitelem, de mellette az angoltudásomat is szerettem volna a felsőfok közelébe feltornászni, és tovább bővíteni. Így aztán a tanári pályát magam mögött hagyva vágtam neki Angliának, de elsőre elég vakmerően, közvetítő közreműködése nélkül, egyénileg utaztam ki. Bár itthon elővigyázatosságból begyűjtöttem pár hasznos telefonszámot - például egy magyar szálláshely-közvetítőét is -  azonban őket hiába vártam, úgy érkeztem meg Londonba, hogy a hívószám nem volt már kapcsolható."

Mindig kell B-terv

Kapóra jött hogy Erikának volt "vészforgatókönyve" is. "Aztán mivel be kellett látnom, hogy egyedül és gyorsan kell szállást találnom, elővettem az itthon összegyűjtött mobilszámokat és egyből hívtam, akit lehetett." A harmadik ismerős kontakt végül segített a lakhely-találásban. Ezt követően Erika felszolgálóskodott is egy rövid ideig. Ám az állás sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. "Rengeteget dolgoztam, de mivel a kifizetés se volt korrekt és elég keveset kerestem, innen fél év után el is jöttem."

Ám mivel a kezdeti vegyes tapasztalatok sem vették el a kedvét a kintléttől, és szerette volna a kitűzött célokat megvalósítani, másodszorra megfontoltabban, profi közvetítőt választva lépett tovább és vette fel a kapcsolatot egy profi munkaközvetítő céggel.

Így találta meg munkahelyét

„A munkaközvetítőm  profizmusa biztonságérzetet adott, ahhoz, hogy egy teljesen új munkakörbe tanuljak bele. Így jelentkeztem házibetegápoló munkakörbe az Alpenbest Care-nél. Az állásinterjú első körében egy kétoldalas angol nyelvű tesztet kellett kitöltenem, jellemzően az idősgondozás során felmerülő napi problémákkal - például több ételalternatíva közül kellett a korosztály számára legideálisabb reggelit kiválasztani,vagy hogyan oldanám meg egy idős ember fürdetését. A második körben skype-interjún vettem részt, ahol a közvetítő az angol nyelvi képességeimet mérte fel. Miután ezt az akadályt is sikerrel vettem, kapcsolatba léphettem az idősgongozó céggel, akik szakmai és autóvezetési tréninngel segítették a felkészülésemet és a szálláskeresést is támogatták."

Akadály akadály hátán az elején

Ezután kezdődhetett is a házi idősgondozás a gyakorlatban, a klienseket rendszeresen az otthonukban látogatva. "Ami eleinte komoly kihívást jelentett, korán kelni, megtalálni a címet, megérteni őket és megértetni magamat, és áldozatkészen támogatni őket, hogy a lehető legjobb színvonalú ellátást kapják -  de aki kitartó, az néhány éven belül  elkezdheti learatni az erőfeszítései gyümölcsét." 

„Itt sincs kolbászból a kerítés”

A törökszentmiklósi hölgy sikeresnek és megbecsültnek érzi magát a munkahelyén, szépen halad felfelé ranglétrán, már supervisor, támogatott tanfolyamokon vesz részt, az elmúlt években már kifizette a lakáshitelét, de autót is vásárolt, miközben egy-egy színvonalasabb nyaralás se jelent ma már gondot. De, mint mondja, "Kint sincs kolbászból a kerítés, épp ezért nagyon tudatosan kell építkezni - de ha ez megy, előbb-utóbb biztosan beindulnak a dolgok.

Ahogy én látom, a kiutazók többségének mindig az első három-hat hónap a legnehezebb. Például meg kell szokni egy új munkakört, bele kell jönni az angolba, hiszen az otthoni nyelvórákkal legfeljebb alapozni lehet, de élesben egész más minden. Arról nem beszélve, hogy bele kell rázódni abba, hogy új közegben tudjunk problémákat megoldani - például lakcímeket flottul megtalálni vagy megszokni a jobbkormányos brit közlekedést."

Emellett szembe kell nézni azzal, hogy a kezdeti időszakban több lakótárssal kell egy-egy ingatlanon osztozni. - Erikának szerencséje van, hiszen ma már egy kellemes, különbejáratú padlásteres albérletet birtokolhat. "De ez általában nem jellemző rögtön az elején" - mondja.

Tetszik neki a multikulturalizmus

A multikulturális környezetből származó tapasztalatot viszont pozitív élményként éli meg. "Sok kelet-európai kollégával - lengyelekkel, bolgárokkal, románokkal - is együtt dolgozom, akikkel kölcsönösen elismerjük és tiszteletben tartjuk egymás értékeit, és jól tudunk csapatként együttműködni. A jelenlegi munkahelyemen nagyfokú nyitottságot és elfogadást tapasztaltam már a kezdetektől egymás iránt. Rendszeresen megrendezzük pl. az úgynevezett Word Food Day-t, ahol megkóstolhatjuk egymás nemzeti ételeit, illetve vannak, akik tradicionális viseletben jönnek olyankor dolgozni. A multikulturális környezetben az a legfontosabb a számomra, hogy nem a beolvadásról szól, hanem egymás megismeréséről, és nagy örömet okoz, amikor másoknak is beszélhetek arról azokról a magyar sajátosságokról, amikre olyannyira büszke vagyok.”

Óriásit nőtt az önbizalma

Erika a külföldi tapasztalatok közül felbecsülhetetlenül fontosnak érzi az anyagi és önbizalomgyarapodás értékét, az egzisztenciális nyugalmat, hogy az emberek becsületesen, trükközés és ügyeskedés nélkül is képesek megélni és előrejutni. Ha valaki külföldi munkavállalásban gondolkozik, a supervisor hölgy szerint a következőket érdemes mindenképpen bepakolni a képzeletbeli úticsomagba: mentális felkészülés, elszántság, nyitottság, kitartás, B terv nem várt helyzetekre, némi angol nyelvtudás, és kb. 800-1000 font a megélhetésre az első fizetésig.

Inkább közvetítővel, ha nincs rutinunk

Rutintalan külföldi munkavállalóként jobb profi munkaközvetítő iroda segítségét kérni az állástaláláshoz és az ügyintézéshez, a kezdeti időszak tapasztalataiből okulva, jelentős stressztől szabadítanak meg a hivatásos munkaközvetítők.

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Diákmunka tanulás mellett Dániában

Mrsán Zoltán egy évvel ezelőtt költözött ki Dániába. Multimédia szakon tanul Kolpingban és részmunkaidőben dolgozik. Hogyan jutott ki? Mennyi... Teljes cikk

Álláslehetőségek Dániában

Dánia május elsejétől megnyitja álláspiacát a 2004-ben csatlakozott uniós tagországok - köztük Magyarország - munkavállalói előtt. Ez azt... Teljes cikk

Munkajogi kisokos (új) dolgozóknak

Pályakezdők körében nagyobb, ám még több éves munkatapasztalattal rendelkező körében is megfigyelhető bizonytalanság, mit tehet meg a főnök a... Teljes cikk

Facebook