Így kell megsérteni egy mondattal 2 és fél millió embert"/>
Megjelent: 6 éve

Így kell megsérteni egy mondattal 2 és fél millió embert

A felsőoktatási államtitkár szerint nem teremtenek értéket a szolgáltatásban dolgozók, sem a kereskedők, a pénzügyesek, de a bölcsészek sem.

"A természettudományos és műszaki képzés kapcsán mindig arra kell gondolni, hogy minden ország boldogulását a termelés, az értékteremtés adja. Azokat a szakokat támogatni és preferálni kell, amelyek valamilyen módon értéktermelők. A mai világban a természettudományok és a műszaki tudományok értéktermelők" - nyilatkozta nemrég a Népszabadságnak a felsőoktatásért felelős államtitkár, Klinghammer István. Az ELTE egykori rektora szerint a termelés viszi előre a gazdaságot, a szolgáltatás szektor - így például az oktatás, az egészségügy, az informatika, a kereskedelem vagy a pénzügyi szektor - szerinte csak "újraeloszt".

A felsőoktatási államtitkár így a jelenleg hallgató fiatalok kétharmadának tanulmányairól fogalmazott meg sommás véleményt, miszerint amit tanulnak, nem értékteremtő. Gazdasági szempontból hasonló véleményen van a szolgáltatási szektorról is Klinghammer, ami a KSH számait nézve meglehetősen furcsa. Bár a kormány és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak is deklarált célja volt korábban az újraiparosítás, a szolgáltató szerepe ma már a magyar gazdaságban is meghatározó - sőt, szerepe egyre inkább nő. A szolgáltatás adja jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) kétharmadát.

A foglalkoztatásban is kimagasló szerepe van az értéket ezek szerint nem teremtő szolgáltatásnak, a közel 4 millió munkavállalóból "csupán" 2,5 millió dolgozik ebben a szektorban, az iparban (ide számítva az energiaszektort is) kevesebb mint feleannyi a munkavállaló. Az államtitkár - bár nyilatkozatával csak arányokra akarta felhívni a figyelmet - ezzel a kijelentésével nagyjából 3 millió embert sértett vérig.

Klinghammer az interjúban amúgy arról is beszélt, hogy a képzést azért kell a piaci igényekhez szabni, hogy a hallgatók olyan területen helyezkedjenek majd el, ahol dolgozni szeretnének. Szerinte ma sokan nem a tudásuknak megfelelő munkakörben dolgoznak és ez nyilván frusztrálja őket. Az államtitkár szerint a felsőoktatást a minőség irányába kell visszatolni, mert egykoron ez így volt. Hogy melyik korra céloz, arra azt válaszolta, hogy a XIX. század végi állapotokra.

Magyarországon a diplomások elhelyezkedési arány amúgy kifejezetten jónak mondható, jövedelmük az átlaghoz képest is magasabb, a diplomát nem szerző, de "értékteremtő munkát" végzők közül a topfizetés nem éri el a bruttó 150 ezret sem. A természettudományos képzési területen végzett hallgatókra van kereslet a munkaerőpiacon, de igaz ez a többi képzési ágra is. A sokszor lesajnált bölcsészek például a nyelvtudásuk miatt kapósak, ők ráadásul nagyon gyorsan tanulnak, ami előnyt jelent ma a munkaerőpiacon.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk