Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Illegális munkavállalók sztrájkot hirdettek Párizsban

Több mint félezer elsősorban a vendéglátásban, a biztonsági és a takarító szektorban dolgozó illegális munkavállaló állt sztrájkba eddig Párizsban és környékén; a megmozdulást a munkáltatók szervezeteinek támogatásával hirdetették meg státuszok rendezésének érdekében.

Az egyik legjelentősebb francia szakszervezet, a CGT által múlt kedden meghirdetett sztrájkfelhíváshoz eddig 530 úgynevezett "papírnélküli", elsősorban afrikai országból érkezett munkavállaló csatlakozott. Többségük évek óta él és dolgozik illegálisan a francia főváros körüli Ile-de-France megyében.

A megmozdulást elindító szakszervezeti vezető, Jean-Claude Amara szerint eddig 15 vendéglátó-ipari egységet érint a munkabeszüntetés. Szombaton Nicolas Sarkozy államfő egyik törzshelyének számító éttermében kilenc, Maliból származó alkalmazott csatlakozott a megmozduláshoz, némelyikük már tíz éve dolgozik a Neuilly-sur-Seine nevű kisvárosban található Café de Jatte nevű helyen. A takarító vállalatoknál illegálisan alkalmazott munkavállalók közül pedig eddig kétszázan csatlakoztak a felhíváshoz.

Az észak-franciaországi Lille-ből 32 papír nélküli sztrájkoló - kétszáz, baloldali politikai pártokat és emberjogi szervezeteket képviselő személy kíséretében - indított szombaton gyalogmenetet Párizs felé. A kétszáz kilométeres gyaloglással az algériai, marokkói, kongói, guineai és thaiföldi tüntetők a illegális bevándorlók helyzetének rendezését és az évi 25 ezer kitoloncolás leállítását követelik. A menet május 10-én érkezik a fővárosba.

Xavier Betrand munkaügyi miniszter a Canal+ kereskedelmi televíziónak adott interjújában vasárnap megerősítette a bevándorlási minisztérium álláspontját, miszerint a helyi közigazgatási vezetők, a prefektusok feladata egyenként minden esetet megvizsgálni. Egy 2007 novemberi rendelet értelmében ugyanis a prefektusok tartózkodási engedélyt adhatnak a munkaerőhiánnyal küzdő szektorokban eddig illegálisan dolgozóknak, amennyiben "a munkaerőpiacon különlegesen keresettek".

A sztrájkot hirdetett illegális munkavállalók pedig pontosan olyan szektorokban dolgoznak, ahol nagyon nehéz munkaerőt találni. Ezzel magyarázható, hogy a megmozdulást a munkáltatói szervezetek is támogatják, és arra kérik a bevándorlási és a munkaügyi minisztériumot, hogy azonnal kezdjék meg a szakszervezettekkel és a bevándorlók jogait védő egyesületekkel a tárgyalásokat, "ahogy az Görögországban, Spanyolországban vagy Olaszországban történt anélkül, hogy ártott volna a gazdaságnak".

Jelenleg 200 és 400 ezer közé tehető a Franciaországban illegálisan tartózkodó külföldiek száma, akiknek nagy többsége dolgozik, nevezetesen a munkaerőhiánnyal küzdő vendéglátó- és építőiparban, valamint a takarító szektorban, ahol kisvállalkozók alkalmazzák őket feketén.
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek