Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 7 éve

Ilyen következményekkel jár a BKV kollektív szerződés felmondása

A BKV Felügyelő Bizottsága nem ért egyet a Kollektív Szerződés felmondásával. Így annak minden jogi, gazdasági és erkölcsi következményéért az igazgatóság felel szerintük. Ezek közé tartozhat a központi költségvetésből származó támogatás elvesztése is - cikkezi a Népszabadság.

A Kollektív Szerződés (KSZ) felmondása jelentősen súlyosabb anyagi, munkaszervezésbeli és jogi problémákkal jár, mint a megállapodás hatályban tartása, ezért a BKV Felügyelő Bizottságának munkavállalói delegáltjai ellenzik ezt a lépést és egyúttal arra kérték a az FB többi tagját, hogy határozatban mondják ki: a KSZ felmondásáért jogilag, gazdaságilag és erkölcsileg is a BKV Igazgatósága felel. A Népszabadság információi szerint az FB hétfői ülésén megjelent tagok egyhangúan támogatták a munkavállalók javaslatát. S ezt a közeljövőben összeülő Igazgatói Tanács ülésén is ismertetik.

A munkavállalók képviselői szerint a KSZ felmondásának várható következménye a szakszervezetek által kezdeményezett sztrájk, illetve munkalassítás. A KSz felmondása havi 37 ezer forint jövedelem elvesztését jelenti a BKV dolgozóinak, miközben a szakszervezetek szerint érdemben nem segít a cég súlyos pénzügyi helyzetének megoldásában, amelyre az érdekképviseletek már korábban is többször felhívták a figyelmet. Azt is jelezték, hogy a BKV dolgozók túlnyomó többségének nincsenek tartalékai. Az elvonás a megélhetésüket veszélyezteti. Ráadásul a cég ezzel vét az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző hatályos törvények ellen, így számíthat a munkaügyi ellenőrök megjelenésére, illetve az általuk kiszabott bírságokra. A jogsértést megállapító jogerős határozattól számított két évig nem vehet részt közbeszerzési eljáráson, mint ajánlattevő, s ami ennél sokkal súlyosabb: nem részesülhet a központi költségvetésből, valamint az elkülönített állami pénzalapokból származó támogatásokból. Holott a pénz már így is kevés.

Népszabadság
Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár