Megjelent: 7 éve

Influenza: károkat okoznak a betegen dolgozók

images

images

Terjed az influenza országszerte az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint. Az idei év 5. hetének végére közel 17 ezren fordultak orvoshoz influenzajellegű tünetekkel - ám a "járványbomba még nem robbant be", a következő hetekben a trend további növekedésére is számítani lehet. Az eddigi megbetegedések jelentős mértékben érintették a munkavállalókat is: a betegek 40,3 százaléka a fiatal felnőttek közül került ki, míg a javában aktív, 35-59 éves korosztály tagjainak több mint egyötöde (22 százaléka) betegedett meg épp a vizsgált időszakban.

Van terv a tömeges munkaerő-kiesésre a Marsnál

Bár influenza elleni védőoltással nem, válságtervvel azért felkészült egy esetleges rendkívüli helyzetre a Mars Magyarország Értékesítő Bt. csapata. "Tíz százalékos vagy ez alatti munkavállalói megbetegedés esetén még nincs komoly gond - mindössze jól átgondolt szervezéssel és helyettesítéssel már könnyen megoldható a probléma. Természetesen rendelkezünk pandémiás tervvel is arra a rendkívüli helyzetre, ha a munkavállalóink 20-30 százaléka megbetegedne. Ilyenkor - természetesen, csak amennyiben a munkavállaló állapota ezt lehetővé teszi - biztosítjuk számára az otthoni munkavégzés lehetőségét és emellett minden más területre is - számlázás, logisztika, értékesítés, stb. - megvan a kész válságtervünk " - számolt be róla Mayer Zsolt, a cég vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója. A cég influenza elleni védőoltással kapcsolatos álláspontja egyébként az, hogy teljes mértékben a munkavállalóra bízza a döntést, hogy egyénileg kíván-e élni a lehetőséggel.

Fontos a megelőzés is

A Mars csapatában inkább a megelőzésre helyezik a hangsúlyt: a mellékhelyiségekben, a mosdóban, a konyhában és a kávézók közelében elhelyezett figyelemfelkeltő falragaszokon, plakátokon figyelmeztetik a munkavállalókat az influenza hatékony megelőzésre - így például a gyakori, forró vizes kézmosásra, a papír zsebkendő helyes használatának fontosságára.

A munkáltató fizeti az első két hetet

Az influenza mindenesetre alaposan rányomhatja bélyegét a cégek mindennapjaira. Óvatos becslések szerint járványidőszakban a lakosság legalább 10 százalékán söpör végig a megbetegedés, komoly gazdasági kiesést is okozva mindezzel a cégeknek a termelésben. Csak az influenza miatti táppénzes időszak első két hetének finanszírozása a munkáltatóra hárul - mindemellett a munkából a betegsége miatt kieső alkalmazott távolléte a táppénzen túl még további, legalább 8-10-szeres bevételkiesést eredményezhet a cégek életében az Oltópont. hu gyorsbecslése alapján. Mivel az influenzából való felépülés két héten belül nagyrészt megtörténik, így a teljes kiesést a munkáltató zsebe érzi meg.

Veszélyes a betegen dolgozó kolléga

A megbetegedést lábon kihordó, tüsszögő, hőemelkedéssel, lázzal munkába járó kolléga irodai jelenléte sem sokat segít a helyzeten: ráadásul ő saját közérzetének rosszabbodása mellett a többieket is megfertőzheti a vírussal. Németországban a munkavédelmi hatóság tavalyi, 20 ezer fős kutatása szerint a munkavállalók 57 százaléka betegen is munkába megy. Részben a teljesítménykényszer, részben az elbocsátástól való félelem miatt. A hatóság figyelmeztet arra, hogy ez a hozzáállás hosszú távon további egészségügyi problémákhoz vezet.

Adómentes juttatás a védőoltás

Habár az influenza elleni védőoltás beadatása hatékony megoldás lehetne a munkavállalók megbetegedésének megelőzésére a kérdéses időszakban - ez egyébként még most sem késő - ez a terület még a nyilvánvaló gazdasági kihatások ellenére sem foglalkoztatja igazán a hazai munkahelyi vezetők túlnyomó többségét. Ezen az sem változtat, hogy a hagyományos vakcinaként beoltva 3000, míg a szinte fájdalommentesen, mikro tűsen beoltva 4000 forintba kerülő védőoltás adómentesen juttatható a munkavállalóknak. "Az bizonyos, hogy a multinacionális vállalatoknak és az akár néhány fős kkv-knak is megéri ezzel a kérdéskörrel foglalkoznia. Hiszen nem csak maga a vakcina, hanem annak beadatásáért felszámított ellenérték is adómentes és a védőoltással komoly gazdasági veszetségeket előzhetnek meg"- mondta el magazinunknak Váradi Edina, az RSM DTM adótanácsadó cégtől.

A Kürt Zrt. csapata ugyanaka védőoltás beadatása mellett foglalt állást. "Minden évben már szeptembertől megkezdjük a felkészülést az influenzás időszakra. Megszervezzük az influenza elleni védőoltást, amelyet a kollégák a cégnél, helyben adathatnak be, részben önköltségen. Tapasztalataink szerint a kollégák 30 százaléka rendre él is a lehetőséggel" - tudtuk meg Gergácz Lili HR - vezetőtől.

Magánügynek tekintik a vezetők az egészségmegőrzést

A betegségek megelőzése ennek ellenére sem foglalkoztatja a hazai cégvezetők nagy részét. "Hazánkban viszonylag ritkán találkozni az egészségtudatos vezetői magatartással. Inkább általános tapasztalat, hogy az egészségügyi kérdéseket sok helyütt automatikusan a munkavállalók magánügyének tekintik. Minderre a válság, az ezzel kapcsolatos mindennapos kihívások csak jobban ráerősítettek. Így aztán a vezetők gyakran fejtörést okozó, váratlan fejleményként értékelik az ilyen helyzeteket: amelyeket aztán megpróbálnak valahogy átvészelni és a lecsengését követően igyekeznek is minél hamarabb elfelejteni" - mondta el Fazekas Zsolt, a Hill International ügyvezető igazgatója. A cégvezető inkább a megelőzést, a munkavállalók egészséges életmódra ösztönzését tartja célravezetőnek - sőt, ő maga is rendszeresen biztatja a munkahelyi csapat tagjait a sportra, a mozgásra és az egészségesebb életmódra.

Mit tehet a vezető?

- Készítsen pandémiás tervet (ebben szerepel többek között a járvány alatti üzletvitel fenntartása, a helyettesítések, a pótlás megszervezése, a távmunkára átállás, a cégen belüli és azon kívüli kommunikáció stb.)
- Kérjen gyakoribb takarítást, fertőtlenítést az irodában - különösen a közösen használt helyiségekben
- Szellőztessen gyakrabban az irodában
- Ajánlja fel a kollégáknak a védőoltás lehetőségét (ha van rá keret)
- Adjon - például az üzemorvos bevonásával - tájékoztatást a munkatársaknak a higiéniai szabályokról influenzás időben (például gyakoribb kézmosás, ritkább kézfogás stb.)
- Magyarázza el a kollégáknak, ha valaki betegnek érzi magát, akkor ne a munkahelyre jöjjön, hanem forduljon orvoshoz.
- Küldje haza a betegen érkezőket
- Biztosítsa kollégáit, hogy nem éri hátrány azokat, akik betegség miatt kiesnek
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter