kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Ismét lesz szocpol - "bekapcsolták" a munkát is

Állami kamattámogatású forinthitel-programot és új lakáshoz jutásnál a szocpol "finomított" formáját indítja újra a kormány. Össze fogjuk kötni a gyermekvállalást, a munkavállalást és az otthonteremtést –- közölte Orbán Viktor miniszterelnök a kormany.hu beszámolója szerint, majd azt mondta: a szociálpolitikai kedvezményt azok kaphatják meg, akik (házastársak esetében legalább az egyik fél) munkaviszonnyal rendelkeznek, és nincs köztartozásuk.

A két programot együtt jövőre 7-9 ezer család veheti majd igénybe, a két intézkedés a büdzsének 2012-ben 6,5 milliárd forintba kerül. Orbán Viktor kifejtette: Magyarországnak nemcsak egy európai válsággal, hanem egy megörökölt, nehéz deviza-hiteles helyzettel is szembe kell néznie. Kezelni kell a korábbi, forintalapú lakáshitelek megszüntetésével az emberekre "rátukmált" devizaalapú lakáshitelek ügyét, de eközben nem szabad lemondani arról, hogy lehetőséget adjanak azoknak, akik otthont akarnak vásárolni, építeni, felújítani, bővíteni, sőt gyermeket szeretnének vállalni, és ezért van szükségük új vagy nagyobb otthonra - hívta fel a figyelmet. "Nem mondhatunk le arról, hogy számukra ismét forintalapú lehetőséget biztosítsunk" - mondta.

"Bekapcsolták" a munkát is

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy az új otthonteremtési program két eszközzel indul meg. Az egyik a szociálpolitikai kedvezmény, amely célzott, családi, gyermekhez kötött. Úgy fogalmazott, hogy "finomítottunk" a korábbi rendszeren, ennek eredményeként ugyanúgy figyelembe veszik majd a nevelt és vállalt gyerekek számát, az új lakás nagyságát és annak energetikai minősítését. Vissza nem térítendő támogatásban részesülhet, akinek ma nincs lakástulajdona, ők új lakás építéséhez vagy megvásárlásához kaphatnak támogatást. Mint mondta: "bekapcsolták" a munkát is, azaz legalább az egyik házastársnak legalább 6 hónapig bejelentett, adózott munkahellyel kell rendelkeznie.

Nem lehet köztartozás

A költségek 70 százalékát számlával kell majd igazolni - emelte ki, hozzáfűzve, hogy a szocpolt igénylőnek nem lehet köztartozása. Ha valaki megfelel a feltételeknek, akkor a lakás nagyságától, energetikai besorolásától függően két gyermek nevelése, vállalása esetén 800 ezer és 1,3 millió forint között lehet majd vissza nem térítendő szocpol támogatáshoz jutni; 3 gyermek esetében 1,2-2 millió forint között lesz ez az összeg; 4 vagy több gyermek nevelése esetében pedig 1,6-2,5 millió forint között.

A program idei meghirdetését követően a kifizetés január 1-jén indul, 2012-ben 4 ezer családot érinthet, és a jövő évi büdzsében erre 5,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre - emelte ki Matolcsy György. A másik eszközről szólva kifejtette: állami kamattámogatású forinthitel-programot hirdet a kormány, a támogatást igénybe lehet venni új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, valamint - főként energetikai - korszerűsítéshez. A kamattámogatás akkor is jár majd, ha valaki devizahitelét kiváltva kisebb lakásba költözik. E ponton kapcsolódik az otthonvédelmi program az új otthonteremtési programhoz - emelte ki, azzal, hogy e szerint a késedelmes jelzáloghitellel, vagy a felmondott, kölcsönnel terhelt lakóingatlanok megvásárlásához lehet kapni állami kamattámogatású hitelt.

Közölte: úgy számolnak, hogy jövőre 3-5 ezer család számára lehet elérhető az új konstrukció, amelyre a 2012-es költségvetésben 1,3 milliárd forintot különítettek el.A rendszer hatálybalépéséhez szükséges az EU végleges jóváhagyása.

Felélénkül-e az építőipar?

Matolcsy György beszélt arról is, hogy a kormány egy éve felkérte a magyar lakáspiac, építőipar, a lakásfinanszírozással foglalkozó pénzintézetek szereplőit, hogy hozzanak létre otthonteremtési tanácsadó testületet, és segítsék a kabinet munkáját. Gergely Károly, a Fundamenta Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója vezeti a testületet, Spéder Zoltán FHB-elnök pedig tagként vett részt benne - közölte. A két bankár a szerdai tájékoztatón is jelen volt.

A miniszter megjegyezte, ha jól megy a program, azt 2013-től kibővítik. Az építőiparban üdvözlik a bejelentéseket. Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy miután az építőipar teljesítménye megrendelések hiányában eddig nem látott mélységbe süllyedt, az iparág minden olyan intézkedést üdvözöl, amelytől munkát várhat. Főleg Budapesten több ezer eladatlan lakás vár vevőre, és jelentős számban állították le a fejlesztők a lakás projektjeiket. Az ÉVOSZ először a meglévő új lakások eladását várja az új intézkedésektől, ezeket követheti a leállított projektek újraindítása, majd az újak megjelenése következhet.

Az intézkedések feltétlenül élénkítik a lakások iránti keresletet, kérdés, hogy mennyire - mondta Déry Attila az Otthon Centrum ingatlan franchise hálózat vezető elemzője az MTI-nek. A lakásépítés és lakáspiac minden mérhető mutatója évtizedes mélyponton van 2011 eddigi időszakában, így a támogatott hitel és a szocpol bevezetéséről szóló hírek jókor érkeznek az OTP Jelzálogbank elemzője szerint.

LMP: csak pár ezer emberen fog segíteni a kormány programja

Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője szerint a kormány csak újabb hangzatos jelszavakba csomagolta "a meglehetősen silány mondanivalóját", mivel az állami kamattámogatású forinthitel, illetve az újraindított szocpol-programon kívül maradnak a gyermekvállalást tervező családok és azok, akik úgy kerültek hitel- és rezsi adósságba, hogy már felnevelték gyermekeiket.

A Fidesz-kormány kétharmados többsége éppen az ország kétharmadát hagyja az út szélén - hangoztatta Schiffer András. Hozzátette: az LMP által két héttel ezelőtt bemutatott költségvetési alternatíva azonban valós megoldást kínál a devizahitelek csapdájába került családok számára.
Az LMP frakcióvezetője szerint egy Nemzeti Ingatlanalap felállítására lenne szükség, amelyben a bankok a követeléseikkel, a kilencven napnál régebbi tartozást felhalmozó családok az ingatlantulajdonukkal, az állam a bankadó bevételével, az önkormányzat pedig a szociális bérlakás szektorral szállna be. Ez a megoldás nemcsak több tízezer családot mentene meg a kilakoltatástól, hanem megteremtheti a közösségi bérlakás-állomány alapját is, amire már húsz éve szükség lenne - fogalmazott.

A "Zöld Fordulat" új munkahelyeket teremthet

A "Zöld Fordulat" költségvetése abban különbözik az Orbán-Matolcsy féle költségvetéstől, hogy nem növeli az államháztartási hiányt, az államadósságot, ugyanakkor nem tartalmaz megszorításokat, sőt - folytatta a frakcióvezető -, plusz 200 milliárd forintos többletforrást biztosítana az iskolák és kórházak számára.

Ezt egy 1500 milliárd forintos, a költségvetésen belül végrehajtott kiadás-bevételi átrendezéssel lehetne elérni - mutatott rá az LMP frakcióvezetője. Schiffer András közlése szerint a "Zöld Fordulat" egy olyan ajánlat a társadalom számára, amely azt a pénzt adja vissza az átlag alatt kereső embereknek, amit a Fidesz vett el tőlük.

"Az LMP Zöld Fordulata válságálló, új munkahelyeket teremt a gazdaság számára, a progresszív adórendszer, a tőkejövedelmek fokozott megadóztatása, valamint egy ökológiai adóreform révén pedig többletforrások kerülnek az állam kezébe" - hangoztatta a politikus. A párt emellett egy kettő plusz két százalékos járulékcsökkentést is végrehajtana. Amennyiben az LMP költségvetését fogadná el a parlament, akkor a társadalom alsó rétegei nemcsak a jelenlegi, hanem a Gyurcsány-Bajnai kormányok költségvetési politikájához képest is jobban járnának - jegyezte meg Schiffer András.

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hátrányos helyzetűek szakmatanulására nyílik pályázat

A pályázathoz 23 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre. Teljes cikk

Zalaegerszegen tart pályaorientációs napot a HUMDA

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. országjárásának célja az ismeretterjesztés. Teljes cikk

Még nem tapasztalhatók Magyarországon a generatív MI-technológiák alkalmazásának hatásai

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon... Teljes cikk