Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Jó évet zárt tavaly a nyíregyházi LEGO

Nyereséggel zárta a 2011-es gazdasági évet a dán játékgyártó tulajdonában lévő nyíregyházi LEGO Manufacturing Kft., árbevétele növekvő tendenciát mutat - mondta Polányi Péter, az 1350 főt foglalkoztató társaság gazdasági igazgatója.

Az anyacég bérgyártójaként működő társaság 2009-ben 8,6 milliárd, 2010-ben 10,8 milliárd, tavaly pedig 12,3 milliárd forint nettó árbevételt realizált. Az idei gazdasági prognózis szerint a tavaly felmerült extra költségek miatt az idén nem várnak hasonló mértékű árbevétel-növekedést - közölte a gazdasági vezető.

A jövedelmezőség nem tudott az árbevételhez hasonló dinamikával nőni a nyíregyházi társaságnál az elmúlt évek során, adózás utáni eredménye három évvel ezelőtt 334 millió, 2010-ben 219 millió, 2011-ben pedig 266 millió forint volt. Polányi Péter közlése szerint ennek elsősorban adózási okai vannak, mivel a LEGO Manufacturing Kft. finanszírozása kapcsolt vállalkozási kölcsönből történik, amelynek jelentős hatása volt az adófizetési kötelezettségre.

Összességében az évi 200-300 millió forintos profitot stabilan teljesíti a társaság - vont mérleget a gazdasági igazgató.

A nyíregyházi ipari parkban működő cég átlagosan évente 1200-1300 embert foglalkoztat, az idén azonban az 1350-et is elérheti a dolgozói összlétszám. A csúcsszezonban 200-250 idénymunkást tudnak foglalkoztatni.

A termékek 60 százalékát decemberben adják el, ennek 70 százalékát pedig közvetlenül karácsony előtt - mondta a gazdasági igazgató, hozzátéve, hogy a termelés augusztusra és szeptemberre fut fel a maximális kapacitásra. Az anyacégen belül a nyíregyházi gyáregység fontos fröccsöntő és csomagolási bázis, ahol összesen 334 géppel gyártják a termékeket. A 60-70 géppel gyártott Duplo márkanevű termékkel lényegében a nyíregyházi gyár látja el a világpiacot.

A tervekről Polányi Péter elmondta: jövőre kezdődik meg a új gyáregység építése Nyíregyházán, és várhatóan 2014 végére fejeződik be.

A dán anyacég 2011-ben az előző évinél 12 százalékkal magasabb, összesen 4,2 milliárd dán koronás (750 millió dollár) adózott nyereséget könyvelhetett el. A társaság éves jelentésében 17 százalékkal növekvő, 18,7 milliárd koronás (3,4 milliárd dollár) bevételről számolt be.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Lidl Magyarország is emeli a béreket 2020-ban

A Lidl Magyarország 7,3 milliárd forintot fordít az idén béremelésre - írják közleményükben. Teljes cikk

Kiemelten fontos a Mátrai Erőmű dolgozóinak megtartása

Bizottság létrehozását kezdeményezi a Mátrai Erőmű átalakításával kapcsolatban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az ügyben... Teljes cikk

Visszavásárolják az alapítók a Prohuman lengyel tulajdonrészét

A lengyel Work Service és a Prohuman magyar alapítói - akik eddig is vezették a céget - tavaly megállapodást kötöttek a Prohuman lengyel kézben... Teljes cikk