Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Káros az új köznevelési törvény?

Az egész magyar társadalom számára károsnak nevezte a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) elnevezésű egyesület nevében a parlament által kedd hajnalban megszavazott köznevelési törvényt Nahalka István oktatáskutató.

Az oktatáskutató a HAT budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: bár sikertelen volt a HAT tiltakozása, a szervezet újabb megmozdulásokat tervez, és részt kíván venni az oktatáspolitika további alakításában is.

Molnár Lajos, az Equity Méltányos Közoktatásért Egyesület elnöke elmondta: munkájuk nem volt hiábavaló, hiszen a köznevelési törvényre a politikusok név szerint szavaztak, ez a HAT egy korábbi kezdeményezése volt. Fontosnak tartják, hogy mindenki tudhassa, ki adta a nevét a törvényhez, illetve Pokorni Zoltán "nem" szavazata jól példázza, hogy az oktatásügyi szakértők között is vannak, akik ellenérzéssel fogadták a törvényt.

Molnár Lajos szerint két csoportot akar a kormány elkülöníteni, a tehetségeseket, akik "külön örömöt okoznak a pedagógusoknak" és a hátrányos helyzetűeket, a szervezet viszont úgy gondolja, minden gyermek egyformán fejleszthető, a társadalmi kettészakadást meg kell akadályozni.

A Hálózat a Tanszabadságért tagjai megfontolják azt a lehetőséget, hogy a köztársasági elnökhöz fordulnak, azt kérve, ne írja alá a köznevelési törvényt. Felmerült az is, hogy "feljelentést tesznek" a kormány ellen, mert véleményük szerint az megsértette a jogalkotás módját azzal, hogy nem várta meg a társadalmi egyeztetés végét, mielőtt a törvénytervezetet elfogadta - közölte Molnár Lajos.

Az oktatási szakemberekből és érdekvédőkből létrejött HAT szervezetét több oktatási szakember mellett mások mellett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke, a Történelemtanárok Egyletének elnöke, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke és a Magyartanárok Egyesületének elnöke alapította. A HAT utoljára hétfő este tartott demonstrációt Csöngettek címmel a köznevelési törvény megszavazása ellen, a Parlamenttel szemben.


  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter