Megjelent: 14 éve

Két debreceni iskolát zárhatnak be

A debreceni műhelytelepi iskola bezárásról született döntés a helyi testületben tavasszal, ráadásul egy másik, az újkerti iskola is veszélybe került, májusban dönt a városi közgyűlés a végleges megszüntetés idejéről. Az önkormányzat gondoskodni kíván a dolgozók foglalkoztatásáról, várhatóan nyolc százalékos létszámcsökkenésre lehet számítani - értesült a Magyar Hírlap.

Észak-Alföld régió sokak által irigyelt központja, Debrecen sem kivétel az országos népességfogyás alól. A cívisvárosban öt év alatt 2492-vel csökkent a gyermekszám, ez két-három nagy létszámú iskola tanulói létszáma - tudta meg a Magyar Hírlap Halász D. János alpolgármestertől.

A város a beiskolázásban egyedülálló rendszert működtet: az iskolaválasztásról már januárban nyilatkoztatják a leendő elsősök szüleit. Már kora tavasszal egyértelmű válik, hogy egy-egy intézményben lesz-e elegendő tanuló. A márciusi közgyűlésen már ennek ismeretében döntöttek: két iskolában nem indulhat első osztály.

A műhelytelepen áprilisban szülői fórumot tartottak, ahol az érintetteket tájékoztatták arról, hogy az iskolák a meglévő osztályok "kifutása" után megszűnnek.

Halász D. János szerint az éles kritikák ellenére a szülők és pedagógusok többsége elfogadta, hogy költözni kell. (Az alsó tagozatosok szüleinek 90-95 százaléka egyetért azzal, hogy szeptembertől négy osztályt tanítóstul áthelyeznének a közeli Bocskai István iskolába.)

A bezárásra ítélt intézményekkel kapcsolatban az alpolgármester elmondta, hogy az újkerti iskolában, amelynek tantermeiben egykoron kétezer gyerek tanult, ma 13 terem üres, a tanulólétszám pedig félezerrel kevesebb. A másik iskola bezárásának okai között a fejkvóta-rendszer helyett meghatározott átlaglétszámhoz kötött osztályindítás szerepel, de a bezárásban közrejátszott az is, hogy a műhelytelepi iskola tanulólétszáma az elmúlt öt év alatt hetvennel csökkent - áll a Magyar Hírlapban.

Halász D. János hangsúlyozta: az önkormányzat gondoskodni kíván a tantestület, illetve a technikai dolgozók foglalkoztatásáról, "várhatóan nyolc százalékos létszámcsökkenésre lehet számítani".

Magyar Hírlap
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.073 Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sok taxis még nem tért vissza, de javul a helyzet

Az óriási zuhanás után valamelyest nő az alkalmazottak száma. Teljes cikk

Az OECD tagállamaiban még mindig kevesebben dolgoznak, mint a járvány előtt

Chilében, Kolumbiában, Costa Ricában és Írországban nőtt legnagyobb arányban a foglalkoztatottak aránya. Teljes cikk

Karácsony Gergely: nem korlátozható a közoktatási intézményekben dolgozók sztrájkhoz való joga

A pedagógus szakszervezetek január 31-ére szerveztek figyelmeztető sztrájkot. Teljes cikk