Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Kétmilliót megtarthatnak, a többit visszakérik

A kormány rendkívüli jelentést kért a közigazgatásban és az állami vállalatok vezetőinek idén kifizetett jutalmakkal és prémiumokkal kapcsolatban. A jelentésből az látszik, hogy nem történt a jogszerű címektől eltérő kifizetés.

Ennek ellenére a kormány szerdai ülésén felkérte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert, hogy szólítsa fel az érintett állami cégek vezetőit - "a jogi helyzettől függetlenül" - az idén felvett jutalmak és prémiumok kétmillió forint feletti részének visszafizetésére - közölte a Kormányzati Információs Központ az MTI-vel. Vagyis jogszerűen megtarthatnák a pénzt, csupán megkérik őket, hogy mégis adják vissza.

Németh Lászlóné azt közölte: haladéktalanul megteszi a döntés végrehajtásához szükséges intézkedéseket. Az MSZP szerint csak akkor jogszerű a pénzek visszavétele, ha az önkéntesen történik.


A közigazgatásban nincs ilyenNavracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztertől is jelentést kért a miniszterelnök a fejlesztési miniszter mellett. Ő a szerdai kormányülésen arról beszélt, hogy a közigazgatásban 2013-ban nem fizettek jutalmat.

A Blikk hétfőn írt arról, hogy havi fizetése kilenc-tízszeresét kapta prémiumként tavalyi munkája elismeréséül több állami cég vezetője, a legtöbbet, 19,2 millió forintot Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója, Dávid Ilona, a MÁV vezérigazgatója és Horváth Gergely, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

A Fidesz politikusai hétfőn, majd kedden is jelezték, hogy nem helyeslik a milliós jutalmakat. Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója úgy nyilatkozott, hogy szerinte az érintetteknek eleve fel sem kellene venniük a prémiumot. Ha pedig már felvették, fordítsák jótékony célra - mondta.

A jutalmakat az ellenzék is kifogásolta. Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja közölte, pártja azt várja, a Fidesz szerezze vissza az állami cégek vezetőitől a milliós prémiumokat. A jobbikos Apáti István ugyancsak arról beszélt, hogy pártja visszafizettetné a magas év végi jutalmakat az állami vállalatok vezetőivel.

Az MSZP most azt mondja: a kétmilliós prémium sem elfogadható a versenytárs nélküli állami cégeknél. Ha ez mégis megtörténik, elvárható, hogy az ott dolgozók mindegyike kapjon 13. havi fizetést - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Szanyi Tibor.

Továbbra is érthetetlennek tartják, miért kaphatnak olyan állami cégvezetők jutalmat, prémiumot, akik monopolhelyzetű vállalatot irányítanak. Példaként említette a Nemzeti Eszközkezelő, a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezetőjét, akik sajtóhírek szerint egyaránt több milliós prémiumot kaptak tavalyi munkájuk után.

Szanyi Tibor azt mondta: esetükben a kétmillió forintos prémium sem elfogadható, már csak azért sem, mert ha már felvették a pénzt, és most visszafizetik, akkor az növeli a járulékalapjukat.

A szocialista politikus Kósa Lajos Fidesz-alelnök azon javaslatát is elfogadhatatlannak minősítette, hogy az állami cégvezetők fordítsák jótékony célra a nekik kifizetett prémiumot. Közpénzből senki ne jótékonykodjon - mondta.
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Újraindítási kölcsön: égnek a vonalak, bővülhet a kedvezményezettek köre

Szélesebb körben tenné elérhetővé a kamatmentes gyorskölcsönt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a kedvezményes újraindítási hitel iránt... Teljes cikk

Koronavírus-gyógyszerekkel üzletelő orvost vettek őrizetbe

Az orvos a gyanú szerint egy korábbi betege segítségével értékesítette a gyógyszert. Teljes cikk

Budapesten nyitott régiós központot a svájci szerszámgépgyártó

Az állománybővítéshez a cégnek magasan képzett mérnökökre, technikusokra lesz szüksége. Teljes cikk