Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Orbán soron kívüli jelentést kért a prémiumokról

Nem sokáig örülhettek év végi jutalmaiknak az állami cégvezetők: a miniszterelnök szerdára soron kívüli jelentést kért Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztertől és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztertől. Kocsis Máté egyenesen azt üzente: ne vegyék fel a pénzt.

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülésre soron kívüli jelentést kért Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztertől és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztertől arról, hogy milyen jutalmakat és prémiumokat fizettek ki a közigazgatásban és az állami cégeknél - közölte az MTI érdeklődésére Giró-Szász András kormányszóvivő kedden.

Hozzátette: a jelentést a szerdai kormányülésen napirend előtt tárgyalják.

A Blikk hétfőn írt arról, hogy havi fizetésük kilenc-tízszeresét kapta prémiumként tavalyi munkája elismeréséül több állami cég vezetője, a legtöbbet, 19,2 millió forintot Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgatója, Dávid Ilona, a MÁV vezérigazgatója és Horváth Gergely, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke sajtótájékoztatóján elmondta: ha voltak ilyen kifizetések, azt nem tartja helyesnek. Arra a felvetésre, hogy szerinte vissza kellene-e fizetniük az érintetteknek a pénzt, úgy válaszolt: vagy fordítsák jótékonysági célra.

Kocsis: fel se vegyék milliós jutalmaikat az állami cégvezetők!

A Fidesz kommunikációs igazgatója azt tartaná helyesnek, ha az érintett állami cégvezetők eleve fel sem vennék milliós jutalmaikat, de ha már felvették, fordítsák jótékony célra - erősítette meg Kósa Lajos Fidesz-alelnök korábbi szavait Kocsis Máté keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kérdésre reagálva kijelentette: a Fidesz egyáltalán nem tartja helyesnek az állami cégvezetők milliós jutalmait, és mindenki biztos lehet abban, a miniszterelnök mindent meg fog tenni azért, hogy ezeket a jutalmakat ne fizessék ki.

Az MSZP azt közölte, azt várja, a Fidesz szerezze vissza az állami cégek vezetőitől a nekik kifizetett milliós prémiumokat. Szanyi Tibor (MSZP) szavaira a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy reagált: "Szanyi Tibor felebarátom nem volt ennyire lelkes, amikor a szocialisták kormányoztak", amikor 100-150 millió forintos kifizetések történtek szocialista vezetőknek még városi cégeknél is. Vagyis jobb, ha az MSZP nem mond véleményt jutalmak ügyében - közölte.

A Munkástanácsok is tiltakoztak

A Munkástanácsok Országos Szövetsége felháborodását fejezte ki a milliós prémium kifizetésekkel kapcsolatban. Az érdekképviselet szerint azokban az időkben, mikor az országot a hátukon cipelő munkavállalók bére - a válságból történő kilábalásra tekintettel - a vásárlóerejét éppen csak tartani tudja, különösen rossz üzenete van annak, hogy egyes állami cégvezetőket milliós prémiumokkal jutalmaznak. Ez a lépés megterheli a köztulajdonban működő vállalkozások éppen induló bértárgyalásait - áll a közleményben.

"Felszólítjuk a milliós prémiumokkal jutalmazott cégvezetőket, hogy csatlakozzanak a Munkástanácsok által is támogatott munkavállalói kezdeményezéshez, és utalják át már megvalósult vagy esetleges kifizetéseiket az éhező gyermekek megsegítésére" - közölték.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége által meghirdetett akcióhoz csatlakozó munkavállalók fejenként havi ötven forinttal támogatják a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványt - fejeződik be a közlemény.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk