Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Kétszáz embert hagyott cserben a Lépj egyet előre! program

Pénzhiány miatt megtorpant az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) által indított "Lépj egyet előre" program II. üteme Jász-Nagykun-Szolnok megyében, így több mint kétszáz ember hiába jelentkezett szakmai ismereteinek bővítésére, képzettségi színvonalának növelésére szervezett tanfolyamokra - közölte az egyik érintett tanfolyamszervező cég vezetője kedden Szolnokon tartott sajtótájékoztatón.

images

Toldy Ferencné, a Hilarus Oktatásszervező és Szolgáltató Kft. vezetője elmondta: a program észak-alföldi régiós referenseinek segítségével a megyében kiválasztották azokat a szakmákat, amelyekben szakemberhiány van. Ennek alapján megszervezték azokat az iskolai felzárkóztató és egyéb tanfolyamokat, amelyek a szakmák elsajátításához szükségesek. Lukács Mihály, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke közölte: a szervezőmunkából az önkormányzat is kivette részét, hiszen ez a lehetőség komoly kitörési pontként szolgált volna a főleg kistelepüléseken élő, többnyire munkanélküli roma lakosoknak. A megyebeli tájékoztatókat kereken fél ezren hallgatták meg, közülük 207-en - kétharmad részben cigány származásúak - jelentkeztek a programban való részvételre, a Hilarus Kft. 10 tanfolyamra való csoportot szervezett.

Fodor Krisztina, a program régiós referense - akiknek időközben többekkel együtt felmondtak - mindezeket azzal egészítette ki, hogy az ÁFSZ a nyár végén közölte, hogy a tanfolyamokra szánt pénzek elfogytak, így az újabbakat már nem tudják támogatni. Az MTI kérdésére Toldy Ferencné, a Hilarus Kft. vezetője azt válaszolta, hogy tudomása szerint nemcsak az ő vállalkozásuk szenvedett presztízsveszteséget, országos problémáról van szó, és több tanfolyamszervező cég kénytelen szembesülni azzal, hogy feleslegesen dolgozott.

Nincs ki segítsen az elhelyezkedésben

Az Új Dunántúli Napló cikke nyomán az MTI hétfőn írt arról, hogy Baranyában is leállt a hátrányos helyzetű térségekben élők képzését, elhelyezkedését segítő Lépj egyet előre! elnevezésű országos program. A program vidéki munkatársait egy héttel ezelőtt levélben értesítették, hogy a továbbiakban nincs szükség rájuk. A tervek szerint 2009 végéig a Baranya, Somogy, Tolna alkotta régióban háromezren vettek volna részt az általános iskola befejezését jelentő, érettségit vagy szakmát adó képzéseken. Baranyában százak nem kapták meg ehhez a támogatást, vagy már végeztek ugyan, de nincs, aki segítené őket az elhelyezkedésben - írta akkor a megye napilapja.

Mint az ÁFSZ internetes honlapján olvasható: A "Lépj egyet előre" program célja a magyar felnőtt lakosság képzettségi színvonalának növelése érdekében olyan képzések indítása, amelyek során korábbi tudásszintjüktől egy szinttel magasabbra kerülnek. A képzés a résztvevők számára ingyenes, vagyis a bekapcsolódó felnőttek a képzési költségek, plusz egyhavi minimálbér mértékéig támogatást kapnak.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter