Megjelent: 13 éve

Kevés dolgozó áldozna pénzt több szabadidőért

Az Egyesült Államokban egy közelmúltban végzett felmérés szerint a dolgozók 7 százaléka lemondana fizetése egy részéről, ha több szabaidőt kapna cserébe. Hasonló felméréssel Magyarországon még nem találkoztunk. Munkavállalók között érdeklődve azonban sokáig tartott, míg olyasvalakit találtunk, aki többet pihenne alacsonyabb fizetésért.

A jelenlegi gazdasági helyzetet figyelembe véve talán nem túl meglepő, hogy a válaszadók között csak egyetlen ember akadt, aki szívesen dolgozna kevesebbet, alacsonyabb fizetésért és több szabadidőért cserébe.

Aki kevesebb pénzzel is megelégeli
Mariann, egy 26 éves közalkalmazott hölgy elmondta: a hat órás munkaidő ideális lenne számára. Így több ideje jutna az olvasásra, szeretteire, többet edzhetne, és kirándulhatna. Ráadásul az sem okozna számára komolyabb problémát, ha fizetése emiatt csökkenne. "A számláimat így is be tudnám fizetni" - mondta lakonikusan.

"Nem tudnám megvenni a színházjegyet"
A többség azonban nem így vélekedett. Diána, egy gyógyszeripari cégnél dolgozó HR-generalista és Rita, egy magyar kft.-nél dolgozó managerasszisztens például arról számolt be: bár örülnének a több szabadidőnek, ugyanakkor nem engedhetik meg maguknak a kevesebb munkát.

"Akkor lenne jó a hat órás munka a nyolc órás helyett, ha ezzel az életszínvonalom nem csökkenne jelentősen. Ha kevesebb pénzt vinnék haza, nem tudnék mit kezdeni a több szabadidőmmel. Bár valóban lenne időm elmenni színházba, moziba vagy épp heti több kiállításra, viszont nem tudnám miből kifizetni a jegyet" - magyarázta egy marketingesként dolgozó hölgy.

Már a túlóra elmaradása is siker lenne
A megkérdezettek közül többen mág annak is örülnének, ha valóban napi nyolc órát kellene bent tölteniük munkahelyükön. "Én leginkább azt szeretném, ha feladataim beleférnének a nyolc órás munkaidőmbe. Legutóbb 12 órát töltöttem az irodában. A túlóráért pedig egy forintot sem kaptam" - panaszkodott Bea, egy 21 éves pénzügyi asszisztens.

"Én személy szerint szívesen dolgoznék kevesebbett, de csak ha ez nem járna a fizetésem csökkenésével. Ez azonban csak egy szép álom. Már annak is örülnék, ha nem kellene ingyen túlóráznom hetente mintegy 8 órát" - mondta el egy kisebb cégnél értékesítői asszisztensként dolgozó 29 éves hölgy.

A közszférában nem panaszkodnak túlmunkára
Mint kiderült, a közszférában dolgozók szinte minden tekintetben elégedettek jelenlegi helyzetükkel. Egyöntetően arról számoltak be: szinte soha nem túlóráznak, és munkaidejük csökkentésére sincs szükségük. "Néha van egy-egy hétvégi rendezvény, amelyen részt kell vennünk, de egyébként nem jellemző, hogy tovább maradnánk bent. A napi nyolc óra munkavégzéssel sincs semmi problémánk. Jut elég időnk hobbijainkra, nem maradunk le semmiről" - tolmácsolta önmaga és munkatársai véleményét egy 27 éves ügyfélszolgálatos.


Oroszi Babett


  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter