kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

K&H: elszállt a kis- és középvállalkozások optimizmusa

Tovább romlottak a hazai kkv-k idei várakozásai, a K&H kkv bizalmi index a tavaly tapasztalt optimizmus után visszasüllyedt a 2009 harmadik negyedéves szintre, 10 pontos csökkenést követően mínusz 20 ponton áll.

Az index esése a felmérés eredményét ismertető csütörtöki közlemény szerint leginkább annak tudható be, hogy egyre több vállalkozás számít a közterhek növekedésére, az erre vonatkozó pozitív várakozások eltűntek. Emellett nagymértékben romlott az uniós pályázati forrásokhoz való hozzájutás megítélése, és a vállalati hitelkamatok változására vonatkozó várakozások is negatívak: további növekedésre számítanak a cégvezetők.

A vállalkozások működését meghatározó 10 legfontosabb tényező közül egyedül a munkaerő-helyzet megítélése javult, köszönhetően annak, hogy tovább nőtt a munkaerő-felvételt tervező vállalkozások aránya. "Miközben a tavaly nyáron tetőző optimista hangulat idején a vállalkozások közel fele (48 százalék) várta a közterhek csökkenését, ma már csupán a kkv-k 13 százaléka számít erre" - magyarázza a közleményben Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A kormányzat gazdaságpolitikájának megítélése némileg változott az elmúlt három hónapban. Az előző alkalommal mért 15 százalékhoz képest jelenleg a vezetők csupán 11 százaléka véli úgy, hogy a kormányzat a vállalkozások versenyhelyzetét javító intézkedéseket hozott az év első hónapjaiban. Romlott az uniós pályázati forrásokhoz jutás esélyének megítélése is. Az előző negyedévben tapasztalt optimista várakozások most visszakorrigáltak - az EU pályázatokra vonatkozó részindex 37 pontról 19 pontra esett. A vállalatvezetők jelentős része (37 százalék) szerint továbbra is nagyon nehéz hozzájutni az uniós támogatásokhoz.

A tavaly év végi várakozásokhoz képest egyedül a munkaerő kilátások javultak valamelyest. A vállalatvezetők csupán 31 százaléka prognosztizál nominális bérnövekedést a saját ágazatában, ami stagnálást mutat az előző időszakhoz képest, ugyanakkor ismét növekedett kis mértékben a munkaerő-felvételt tervező vállalkozások aránya: jelenleg 23 százalék, ami 1 százalékpontos növekedés az előző negyedévhez képest.

A K&H és a GfK 2004 óta készíti el a mikro-, kis- és középvállalkozások körében végzett K&H kkv bizalmi index kutatást. A felmérés célja a magyarországi székhelyű, 2 milliárd forintnál kisebb éves árbevételű társaságok következő egy évre vonatkozó várakozásainak megismerése. A vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló tényezők alapján 10 részindexből számítják a teljes kkv bizalmi index értékét. Az adatvétel negyedévente, 700 vállalkozás vezetőjének megkérdezésével történik. A legutóbbi adatfelvétel 2011. március 3-10. között volt.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek