Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Kinek jó, hogy eltörölték a végzettségi követelményt?

A lap szerint harmincezer kiskereskedelmi alkalmazott szembesülhet rövidesen azzal, hogy munkáltatója immáron csak minimálbért köteles neki kifizetni, ami tizenhatezer forinttal kevesebb, mint a 89 ezer 500 forintos szakmai minimálbér, amire eddig jogszabály kötelezte a kereskedőt. Az előző kormány gazdasági minisztériuma ugyanis az átadás-átvétel körüli utolsó pillanatban módosította a kereskedelmi foglalkozások szakképzettségi követelményeiről szóló jogszabályt, így a jövőben az ágazat munkáltatói zöldség-gyümölcs, illetve ruházati eladónak, valamint papír-írószer kereskedői munkakörökbe azt vehetnek fel, akit csak akarnak.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) szerint a szabályozás kifejezetten a nagy multinacionális áruházláncok érdekeit tükrözi, a kereskedők szerint viszont hamis és hangulatkeltő a szakszervezetek "multizása".

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint a rendelet főként a kisebb vállalkozásoknak kedvez, amelyek 2007 óta tartó recesszió, illetve a fogyasztást szűkítő kormányzati intézkedések, például az áfa-kulcs tavalyi emelése nyomán már nem tudják kitermelni a szakmai bérminimumot.

A KASZ-nál a Népszabadságtól értesültek az egy hónapja a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályról, és közölték: keresik a módját, hogy az új kormánynál felülvizsgáltassák a rendeletnek szerintük a szakmát ellehetetlenítő pontjait.  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter