Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Kiszolgáltatottak a magyar munkavállalók Burgenlandban

Osztrák-magyar szakszervezeti összefogással próbálnak javítani a kelet-ausztriai Burgenland tartományban dolgozó magyar munkavállalók kiszolgáltatott helyzetén - írta keddi számában a Kurier című osztrák napilap.

Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) adatai szerint Burgenlandban mintegy nyolcezer, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyéből érkezett legális magyar munkavállaló dolgozik. Többségük igen rossz feltételek között: betegbiztosítás és fizetett szabadság nélkül, javadalmazásuk jóval a kollektív szerződésben meghatározott mérték alatt van, sokukat munkaadójuk be sem jelenti. Különösen rossz a helyzet a mezőgazdaságban és az árufuvarozásban.

Az agrárüzemekben a magyar munkavállalók gyakran napi 10-12 órát dolgoznak, és a kollektív szerződésben meghatározott 6,75 eurós órabérnek legtöbbször csak a felét kapják. Statisztikai adatok szerint a magyar munkavállalók az osztrák mezőgazdaságban havi 850 (Magyarországon: 270) eurót kapnak, szemben az osztrák munkavállalók 1200 eurójával, az építőiparban az arány 1200:1500 euró az osztrákok javára (Magyarországon: 430), az idegenforgalomban ugyanez 950:1120 (Magyarországon: 310) euró, illetve az összes ágazatban együttvéve 1080:1340 (Magyarországon: 370) euró.

A Kismartonban (Eisenstadt) működő Régióközi Szakszervezeti Tanács (IGR) az ÖGB-vel és a magyar szakszervezetekkel összefogva információs füzetekben tájékoztatja a magyar munkavállalókat jogaikról, jogi tanácsadást nyújtanak nekik magyar nyelven, mivel az egyik probléma az, hogy a magyar munkavállalók rosszul értenek németül.

Arra törekednek, hogy a magyar munkavállalók is tagjai legyenek az osztrák szakszervezeteknek, a magyar szakszervezetek pedig nyelvtanfolyamokat szerveznek a kiutazó munkavállalóknak. Arra bíztatják őket, hogy éljenek panasszal, ha hátrány éri őket, bár tény: ha valaki ezt megteszi, húsz másik magyar munkavállaló lép a helyére - írta a lap.
Follow hrportal_hu on Twitter