Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Koldusmentalitáshoz vezet a segélyezés

A Fidesz szerint nem lesz több munkahely jövőre a költségvetési törvényjavaslat alapján, ám segély annál inkább. Áron G. Papp svájci gazdasági szakértő szerint ösztönzőbb lenne a munkába állást segíteni - olvasható a Magyar Hírlapban.

Bernáth Ildikó (Fidesz) a parlament múlt heti ülésén kijelentette, hogy a munkaerő-piaci alap kiadásainak csaknem hatvan százaléka segélyezésre megy el, így nem lesz kedvezőbb a helyzete annak, aki munkát keres. Ezzel szemben a szabad demokrata Geberle Erzsébet azt állította, hogy a jövő évi büdzsé a gazdaság teherbíró-képességének megfelelően kezeli az állami foglalkoztatáspolitikát. Kitért rá, hogy a foglalkoztatás mértéke 2005 és 2010 között összesen 1, 8 százalékkal növekszik.

A KSH kimutatása szerint ma a foglalkoztatottak száma 3 947 000, a munkanélkülieké pedig 307 ezer, ez 7,2 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg. Az Eurostat szerint 8, 2 százalékos a munkanélküliségi ráta hazánkban, ez csaknem duplája az osztrák értéknek.

Figyelemre méltó, hogy Szlovákiában 8, 19 százalékra mérséklődött a munkanélküliség szeptemberben az augusztusi 8, 3 százalékról, amely rendkívül alacsonynak számít. Két éve még 18 százalékon állt az állástalanságot kifejező mutató.

Áron G. Papp svájci gazdasági szakértő, a Swiss Services képviselője szerint a segélyezés koldusmentalitáshoz vezet: Ösztönzőbb lenne a munkába állást segíteni, mint ahogy a nyugati kormányok teszik.

Magyar Hírlap
Follow hrportal_hu on Twitter