Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Konvergenciaprogram - nem egyeztetett a kormány

Az előző évek gyakorlatával ellentétben nem egyeztetett a kormány a konvergenciaprogramról az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói és munkavállalói oldalával, és a szociális partnereket nem is tájékoztatta annak részleteiről - mondták az MTI-nek munkaadói és szakszervezeti vezetők pénteken.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint pénteken küldték el az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak az aktualizált konvergenciaprogramot.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke, az OÉT munkavállalói oldalának soros elnöke az MTI-nek azt mondta: a konvergenciaprogramot nem tárgyalták meg az OÉT-ben, sem plenáris ülésen - mivel a legutóbbi ilyen tanácskozás tavaly december 2-án volt -, sem a tanács illetékes bizottságaiban, és a szociális partnerek tájékoztatást sem kaptak a készülő dokumentumról.

Hangsúlyozta: ez példátlan eset, mivel amióta Magyarország konvergenciaprogramot készít, minden kormány megvitatta azt a munkavállalói és munkaadói érdekképviseletekkel.

A SZEF elnöke emlékeztetett: a jogszabályok szerint a munka világát érintő kormányzati előterjesztésekről a kabinetnek kell kezdeményeznie az egyeztetést a szociális partnerekkel. "Hónapok óta igényeljük, hogy legyen OÉT ülés" - mondta Varga László, hozzáfűzve, hogy az elmúlt 20 évben először fordult elő, hogy egy soros elnöki ciklusban egyáltalán ne legyen plenáris ülés.

Antallfy Gábort, a munkáltatói oldal soros elnökét az MTI-nek nem sikerült elérnie, de Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének (ÁFEOSZ) elnöke, az OÉT munkaadói oldalának előző soros elnöke azt mondta: a konvergenciaprogramról nem egyeztettek az OÉT-en semmilyen formában, és információt sem kaptak a dokumentumról.

Hozzáfűzte ugyanakkor: a Széll Kálmán Tervről a kormány ígérete szerint részletesen egyeztetni fognak az OÉT illetékes bizottságaiban, és az első ilyen ülésnek az előkészítése már folyamatban van. Elmondta: amikor a bizottsági szintű tárgyalások megfelelő stádiumba kerülnek, plenáris ülés is lehet a témában.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter