Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Korrupció ellen tréningezik a köztisztviselőket

Korrupció-megelőzési és etikai tréningeket tartanak nyolcszáz közigazgatási vezető és 8500 kormánytisztviselő részére az elkövetkező hónapokban - mondta el Rétvári Bence az antikorrupciós civil munkacsoport keddi budapesti ülése után.

images

images

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára közölte: a program indulása előtt a civilek tesztelhetik a képzést, az itt kialakított véleményeket a szervezők a későbbiekben figyelembe veszik.

A próbatréning célja, hogy a résztvevők megismerjék az integritás alapfogalmait, valamint a kapcsolódó etikai megközelítéseket.Megtanulják felismerni, és megértik azokat a szituációkat, amelyek az egyén, a szervezet és társadalom integritását veszélyeztetik. Veszélyt jelent például az ügyek, folyamatok átláthatatlansága. Az interaktív foglalkozások során esettanulmányok, elgondolkoztató etikai kérdések, dilemmák beiktatásával és közös feldolgozásával segítik elő a megértést - fejtette ki.

A megbeszélésen a minisztérium szakemberei ismertették a Nyílt Kormányzati Együttműködés (OGP) magyar akciótervében foglalt vállalások teljesítésének jelenlegi állását. Mint kiemelték: már teljesültek többek között az integritásirányítási rendszer bevezetéséről, az integritás témájú képzések nyújtásáról, valamint az etikai kódexek elfogadásáról szóló vállalások is. Folyamatban van a költségvetési adatok közzétételének javításáról, valamint a köztulajdon hasznosításának nyilvánosságáról szóló vállalások teljesülése is - jelezte Rétvári Bence.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a minisztérium beszámolt a korrupció megelőzés területén különös felelősséget viselő szervezetek eddigi tevékenységéről. Ezek közé sorolható például az integritás tanácsadói képzésen, témához kapcsolódó hasonló konferenciákon való részvétel, az Országos Bírósági Hivatal által létrehozott bírósági integritás munkacsoport, valamint az Állami Számvevőszék által kezdeményezett Integritást Támogatók Körének létrehozása.

Rétvári Bence tájékoztatása szerint a résztvevők átbeszélték az ENSZ Korrupció Elleni Egyezménye (UNCAC) végrehajtását ellenőrző bizottság magyarországi munkáját.

A KIM ismertette, hogy a Panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvényjavaslat előkészítésére folyamatban van és hamarosan megkezdik az informatikai rendszer tervezését - mondta az államtitkár.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk