Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Kötelező lehet a női kvóta

Németországban női kvóta bevezetéséről állapodtak meg a koalíciós tárgyalásokon, a konzervatív CDU/CDU és a szociáldemokrata SPD elképzelése szerint a tőzsdén jegyzett vállalatok felügyelőbizottságában legkevesebb 30 százalékra kell emelni a nők arányát.

A nagykoalícióról szóló szerződés gazdaságpolitikai fejezetén dolgozó munkacsoport hétfőn ismertetett koncepciója alapján a szabályozás 2016-ban lép életbe, és a felszabaduló felügyelőbizottsági helyek betöltésére vonatkozik.

A kötelező női kvóta bevezetését az SPD szorgalmazta, és eredetileg 40 százalékra helyezte volna a nők arányának legalacsonyabb engedélyezett mértékét. A konzervatívok az intézmény úgynevezett rugalmas fajtája mellett érveltek, a cégek önként vállalat kötelezettségeként határozta volna meg a nők arányának emelését a vezető testületekben.

Jelenleg a német cégek felügyelőbizottságában átlagosan 12 százalék a nők aránya. A legnagyobb tőzsdei cégeknél, a DAX-30 indexben jegyzett részvénytársaságoknál magasabb, 22 százalékos ez az arány.

A koalíciós tárgyalások munkabizottsági szintjén megállapodásra jutottak az ugyancsak az SPD által szorgalmazott minimálbérről is. Az elképzelés szerint a valamennyi gazdasági ágazatban kötelező óránkénti minimálbér mértékét egy szakértői testület állapítaná meg évente. Azt még nem rögzítették, hogy mikor lép életbe a szabályozás és mekkora lesz az "induló" érték. Konzervatív politikusok nyilatkozatai alapján végül majd elfogadják a szociáldemokraták választási programjában szereplő 8,5 eurót, vagyis az első évben ez lesz az óránkénti minimálbér.

A munkabizottságokban kidolgozott megállapodást még jóvá kell hagynia a koalíciós tárgyalásokat irányító legmagasabb szintű testületnek is. A koalíciós szerződés kidolgozásában 300-nál is több politikus vesz részt, a szerződés egyes fejezetein 12 munkacsoport és négy alcsoport dolgozik. A konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciós kormány várhatóan röviddel karácsony előtt alakul meg.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter