Megjelent: 8 éve

Külföldi költözések sikere: négy kérdés a városismertetésről

A költözések előtti úgynevezett "orientation túra" hazánkban is egyre elterjedtebb. Sokan azt hiszik, hogy ez csak egy kényelmi szolgáltatás, egy plusz a cég részéről, pedig az áttelepülés sikerének a biztosítéka is lehet. Miért szeretik a cégek és miért hasznos ez valójában? - Cziczárdi Györgyi relocation szakembert, az Expat-Center ügyvezetőjét kérdeztük.

Cziczárdi Györgyi
- Miért nem elég az áttelepülőknek egy sima városnézés?

A sima városnézés is lehet érdekes és hasznos, de ott az áttelepülő nem kapja meg azokat az információkat, amelyek majd élesben a beilleszkedésben segítenek neki. A buszos városnézésen megtudja, hogy hol van a Hősök tere, nálunk pedig ezen kívül azt is, hogy hol van a legközelebbi posta, és ott hogyan adjon fel egy csekket. Azoknak, akik nem turistaként érkeznek, hanem itt fognak élni, teljesen más igényeik vannak: olyan információkra van szükségük, ami megkönnyíti a városban való közlekedést, tájékozódást, azaz teljesen használható, gyakorlati tudást ad.

- Miért éri meg egy vállalatnak pénzt áldoznia erre a szolgáltatásra?

Ha olyan napi problémák keserítik meg a felsővezetőnk magyarországi tartózkodását, hogy például nem tudja hol tud friss zöldséget venni és az elszakadt zakóját hónapokig nem tudja hol megvarratni, akkor sem a munkán kívül, sem azon belül nem fogja magát otthon érezni, ami árnyékot vet a cégre is.

Felmérések is azt igazolják, hogy azok az áttelepülések sikeresek, ahol a költözés előtt orientation programra is áldoztak. Az áttelepülés önmagában nem egy olcsó mulatság, így ha már egy cég úgy dönt, hogy belevág, akkor egy kis plusz ráfordítást mindenképp megér, hogy az egész sikerrel végződjön.

Tudok én is nem egy olyan esetet amikor a program hiánya megnehezítette a lakáskeresési folyamatot és az elhúzódó áttelepülés rengeteg előre nem számolt költséggel járt: például raktározási költség, szálloda költség..stb.

- Ezek szerint érdemes még a költözés előtt kérni ezt a programot?

Mindenképpen a leghasznosabb az átköltözés előtt, hiszen így például reális elvárásaik lesznek a lakáskeresés során, tisztábban látják, hogy mit tud és mit nem tud adni az adott város. Akiknek erre nincs lehetősége, ideje a költözés előtt, azoknak az átköltözés után is hasznos lehet természetesen.

- Mi az a hozzáadott érték, ami miatt benneteket keresnek?

Más városismertetőkkel szemben mi nem egy kaptafára dolgozunk, hanem egy előzetes felmérés alapján személyre szabott városbemutatást csinálunk.

Az összes szerződött ügyfelünk az ideérkezésekor kap egy kiskönyvet Magyarországról, amit mi állítottunk össze azzal a céllal, hogy a beilleszkedésüket segítsük. Ez a "Step by Step: Living in Hungary", ami Magyarországon első és egyedüli kiadványként tematikusan mutatja be az országot minden, az expatok számára fontos szempontok szerint.

A harmadik, amit kiemelnék, hogy az áttelepülés után sem engedjük el az ügyfeleink kezét. Az átköltözés után is bármikor fordulhatnak hozzánk segítségért, legyen szó akár bankszámla nyitásról, autóvásárlásról, a gyerek szülinapi zsúrjának a megszervezéséről, vagy egy jó kozmetikus ajánlásáról, mindenben a segítségükre vagyunk.

Bővebb információ a szolgáltatásról a honlapunkon található:
www.expatcenter.hu
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter