Megjelent: 7 éve

Látványosan lassul az építőipar menetelése

A munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is 1,9 százalékkal emelkedett a termelés 2012 júliusához képest. Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés 1,6 százalékkal kisebb volt az előző havinál. Az év első hét hónapjában 6,2 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 3,4 százalékkal emelkedett. Az alacsony bázis mellett a növekedés ebben a hónapban az épületgépészeti szerelés alágazat termelésének bővüléséből adódott. Az egyéb építmények építése kismértékben, 0,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye az előző kéthavi növekedés után 6,4 százalékkal, az egyéb építményeké 0,3 százalékkal csökkent a júniusihoz viszonyítva.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - júliusban 1,1 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az egyéb építmények ágazat termelése szintén csökkent, 2,6 százalékkal. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése azonban 7,5 százalékkal haladta meg a 2012. azonos időszakit.

A 2013 júliusában kötött új szerződések volumene 34,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 1,6 százalékkal nőtt. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 52,8 százalékkal emelkedett, a növekedés oka a gyorsforgalmi úthálózat építésére kötött néhány nagy értékű szerződés volt.

Az építőipari vállalkozások 2013. július végi szerződésállományának volumene 19,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 1,0 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 27,4 százalékkal magasabb volt, mint 2012 júliusában.


A HR Portal legjobb írásai minden nap a LinkedInen!

A HR Portal ezentúl a LinkedInen is megosztja legjobb írásait. Kövesse céges oldalunkon keresztül a HR szakma legújabb trendjeit, és a munka világának legfrissebb híreit.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter