Megjelent: 9 éve

Leépítésekre kényszerülhetnek az önkormányzatok

Egyelőre úgy tűnik, nem az ügyfeleket, hanem az apparátust és a finanszírozási gondokkal küszködő önkormányzatokat tartja inkább izgalomban a közigazgatási rendszer idén beinduló átalakítása. Az előbbiek leépítéstől félnek, az utóbbiak pedig attól, hogy nem csökkennek számottevően feladataik és főként kiadásaik.

Nagy kérdés az is, hogy a hónap elejétől működő kormányablakoknál hogyan tudnak majd megbirkózni a rendkívül szerteágazó 29 új feladattal, s nem csupán közvetítő szerep vár-e a 300 munkatársra. A Napi Gazdaság által megkérdezett helyhatóságok zöménél ugyan üdvözlik a szolgáltató típusú kormányhivatalok és főként az integrált ügyfélszolgálati irodák, kormányablakok kialakítását, ám hozzáteszik: számukra érdemi tehercsökkenést csak a 2013 végére ígért változások hoznak majd. (A tervek szerint ekkortól veszik át a kormányhivatalok az okmányirodák és az anyakönyvi hivatalok feladatait is.)

Több az ellenzék által irányított településen pedig úgy fogalmaznak, egyelőre csak az látszik, hogy nő a hivatali apparátus - főként a kormányhivataloké -, emelkednek a kiadások, miközben sok helyütt már az alapfeladatok ellátására sincs pénz. Számos kormányhivatalban viszont azt hangsúlyozzák, hogy a jövőben nagyobb figyelmet kívánnak fordítani az önkormányzatok gazdálkodására, a hitelfelvétel és a kötvénykibocsátás kordában tartására, a csődhelyzet megakadályozására. Az biztos, hogy a kormányablakokon egyelőre nehezen tud benézni a vidéki lakosság, hiszen a kialakítandó járási székhelyeken csak 2013-tól lesz elérhető a ma még csak a megyeszékhelyeken, illetve megyei jogú városokban hozzáférhető szolgáltatás.

A helyhatóságok döntő többsége miután a kötelező feladatoktól nem nagyon tud megszabadulni, kénytelen a különböző szolgáltatási díjak nagymértékű emelésével, takarékoskodási intézkedésekkel lefaragni a költségvetési hiányt. (A kaposvári önkormányzat például a kormányhivatalok felállításával egy időben jelentette be, hogy kilép a Dél-dunántúli Önkormányzati Regionális Társulásból s ezzel évente több mint 1,4 millió forintot takarít meg.)

A kormányhivatalok kinevezett vezetői ugyanakkor szinte mindenütt úgy nyilatkoztak, hogy a költségek mérséklése érdekében a következő hetekben átvilágítják a hozzájuk tartozó szakigazgatási szervek működését, állományát, szerződéseit.

Egy a Napi Gazdaságnak nyilatkozó vezető beosztású kormányhivatali tisztviselő szerint biztos, hogy az ügyfélszolgálatban részt vevő munkatársak számát csökkentik, s vezetői szinteken is lesznek változások. Több helyütt arra is készülnek, hogy az egyes szakigazgatási szervezetek között a feladatoktól függően munkaerő-átcsoportosítást hajtanak végre, nem kizárt, hogy valaki például az egészségbiztosítótól a nyugdíjbiztosítóhoz kerül. Az átszervezés nem lesz egyszerű, hiszen például Baranyában a 14 szakigazgatási szervezetet egyesítő kormányhivatalnak összesen csaknem 1300 dolgozója van.

Somogyban, ahol jelenleg 811 fő intézi az ügyeket, az új kormányhivatal idei költségvetési kerete hatmilliárd forint, de még mintegy 600 millió forintnyi plusz támogatásra számítanak. Juhász Tibor kormánymegbízott a kaposvári kormányablak hétfői avató ünnepségén elmondta: egyelőre minden vezetőnek bizalmat szavazott, ám a kinevezéseket csak augusztusban véglegesítik, addig dől el, kikkel tudnak együtt dolgozni.

A Vas Megyei Kormányhivatalban azt közölték, hogy miután az egyik legfontosabb feladat az egyablakos ügyintézés bevezetése, vizsgálják a párhuzamosan működő ügyfélszolgálatok integrációjának lehetőségét, jóllehet leépítést még nem terveznek. Hasonló intézkedések várhatók a szintén az év elejétől működő Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kirendeltségeinél is, hiszen például a hajdani VPOP regionális ellenőrzési központjai megszűnnek, tevékenységüket a megyei igazgatóságok veszik át.

Forrás: Napi Gazdaság
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk