Megjelent: 11 éve

Leépítésektől hangos a közép-dunántúli régió

Országosan a közép-dunántúli régióban a legmagasabb az elbocsátások aránya, a Fejér-Komárom-Esztergom-Veszprém megyét magába foglaló térségben történt a leépítések több mint fele - jelentette be Zimmermann József, a regionális munkaügyi központ főigazgatója hétfőn Székesfehérváron, sajtótájékoztatón.

A közép-dunántúli régióban a múlt év hasonló időszakához viszonyítva 27 százalékkal több álláskeresőt regisztráltak, s a munkájukat elvesztettek száma 2008. december végétől január végéig több mint 5200-zal emelkedett - mondta el Zimmermann József, a regionális munkaügyi központ főigazgatója. A múlt év végén meghozott csoportos leépítésre vonatkozó döntések következményeként pedig várhatóan 6200-an vesztik még el a munkahelyüket, az ő jelentkezésükre február végén, március elején számítanak a munkaügyi központokban.

A főigazgató szerint a térség ezzel várhatóan túljut a nagy leépítések első, meghatározó hullámán, de a munkahelyek megszüntetésének folyamata még korántsem ér a véget, hiszen változatlanul érkeznek a leépítési szándékot jelző bejelentések. Azért éppen a közép-dunántúli régiót érte el nagy mértékben, hiszen a térségben magas a Nyugat-Európával és a világpiaccal üzleti kapcsolatban álló vállalkozások koncentrációja.

Autóipar és más beszállítók

A legtöbb - az összes leépített munkahely 85 százaléka - az autóipari és híradástechnikai beszállító cégeknél, valamint az építőipari vállalkozásoknál szűnt meg. A legnagyobb mértékű elbocsátás pedig Komárom-Esztergom megyében, a legkevesebb Veszprém megyében volt eddig.

Míg korábban elsősorban a kölcsönzött munkaerőnek és a szakképzetlen, illetve ingázó munkavállalóknak mondtak fel a cégek, az utóbbi hetekben egyre több szakember, technikus, mérnök is felkerült az elbocsátottak listájára. A válság okozta gondot súlyosbítja, hogy olyan "bizalmatlansági hangulat" alakult ki, amelynek súlyosabb hatása van a reálfolyamatoknál is, ezért azok a cégek sem vállalkoznak most létszámbővítésre, amelyek korábban még azt tervezték.

A kialakult helyzetben a munkahelyek megőrzésére és teremtésére irányuló országos programokba bekapcsolódással, továbbá tájékoztató fórumokkal, képzésekkel igyekeznek segíteni az állás nélkül maradtakon. A munkaerőpiacról kikerültek "megőrzése" azért fontos, hogy a recesszió után azonnal munkába állíthatók legyenek - hangsúlyozta a főigazgató.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk